Jobban véd a csalóktól a Firefox az Explorernél

2006.11.21. 11:11

Egy amerikai tanácsadó cég szakértői letesztelték, vajon a Firefox 2, vagy az Internet Explorer 7 véd-e jobban az internetes csalók ellen.

A SmartWare nevű társaságot a Firefox fejlesztését végző Mozilla Alapítvány bízta meg azzal, tesztelje le, hogy a társaság legújabb nyílt forráskódú böngészője, vagy az Internet Explorer 7-es verziójába épített online csalók ellen védő funkció működik-e hatékonyabban.

A próbák során a Firefox 2.0-ba épített szűrő (phishing-filter) az internetes csalók által készített 1040 darab kamuoldal 78,85 százaléka esetében, vagyis 820 alkalommal blokkolta a hozzáférést. A találati arány a Google-eszköztár valós idejű szűrőjének aktiválásával 81,54 százalékra emelkedett.

Ezzel szemben az Internet Explorer 7 rostáján csupán 690 darab, vagyis a veszélyes honlapok 66,35 százaléka akadt fenn. Az internetezők bankkártya-adatai és más bizalmas információk megszerzését célzó csalárd webhelyek közül 573-at blokkolt mindkét szoftver 243-at szűrt ki csak a Firefox 2, 117-et csak az IE7,  65-öt pedig - tévesen - egyik browser sem ítélt veszélyesnek. A teszteléshez a PhisTank.com honlapadatbázisát használták a tesztelők.
 
Nemrégiben a Microsoft is hasonló tesztet végzett, ám abban az Internet Explorer 7-et még a Google eszköztárával bővített Firefox 1.5-tel végezte az összehasonlítást. Abban a tesztben az IE 7 érte el a legmagasabb, 172 pontos eredményt, a Netcraft cég szűrőmegoldása 168 pontot, az 1.5-ös Firefox pedig 106 pontot szerzett. A korábbi teszt elvégzéséhez csalók által küldött reklámlevelekből begyűjtött webcímeket használtak. Napjainkban egyelőre továbbra is a Windowsba épített Internet Explorer különböző verziói a legelterjedtebb böngészők, ám a szoftver részesedése az elmúlt hónapokban 82 százalékra csökkent, míg a Firefox 12 százalékkal rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK