Ilyenek voltak az első mobiljaink

Vágólapra másolva!
Táskányi akkumulátorok, féltégla-méretű készülékek, hüvelykujjnyi antennák... Emlékeznek még? Ilyenek voltak az első mobiljaink, amelyeket vitrinben kiállítva lehet megtekinteni az idei Mobil Show-n.
Vágólapra másolva!

Mobiltörténeti sarkot alakított ki a hétvégi Mobil Show kiállításon a Mobil Portál című lap - pontosabban kevésbé a mobiltörténelemről, mint inkább a Magyarországon forgalomba hozott mobiltelefonkészülékekből szervezett tárlat volt látható a rendezvényen. Az 1988 és 2007 közötti időszakot felölető tárlat vitrinjeiben egy-egy korszak - ami a mobiltelefóniában nem hosszabb pár évnél - legdivatosabb, különlegességével vagy éppen tucatszerűségével emlékezetes, vagy csak jellegzetes készülékei sorakoztak.

A készülékek zöme még nincs tíz éves, de a látogatók már úgy tekintettek rá, mint egy-egy divatjamúlt, ósdi darabra. Így, a telefonokat összegyűjtve látható a készülékek technológiai fejlődésének egy-egy állomása, a dizájn fejlődése. Ahogy a "táskatelefonból" lassan egyre apróbb telefonok születtek, majd az egyedi igényeket kielégítve próbálták bővíteni piacukat a gyártók: megjelentek a kamerás mobilok, a zenelejátszós készülékek, legújabban pedig a tévés modellek. Aztán ahogy a telefonok mentek össze, a mérettel együtt a formavilág is változott, és jöttek az új ötletek: a szétcsúsztatható, kinyitható, elcsavarható, ma pedig már a pengevékonynál tartunk.

A tárlatot színesítette, hogy korabeli reklámplakátok és -filmek is előkerültek. A békebeli hangulatot árasztó Westel 900 reklámoktól a Vodafone-ig mindegyik szolgáltató marketingeseinek korábbi ötletei felbukkantak. A kivetítőkön állandóan futó régi tévéreklámokban pedig olyan telefonokon hívogatták egymást az emberek, amelyek a szereplők fél arcát kitakarták - és akkoriban ez volt a sikkes...

Ami kimaradt

Bár egy "A mobiltelefon története számokban" című molinó nagy vonalakban ismertette a technológiai fejlődés évszámait és eseményeit, a címszavakban tájékoztató tábla meglehetősen hiányos. Igaz, mi sem vállalkozunk a teljes mobiltelefon-történet leírására - és meglepő módon egyetlen hazai mobiltelefon-társaság weboldalán sincs hasonló összefoglaló, pedig nem egy múlt nélküli kommunikációs formáról van szó.

Forrás: Bell Labs
Ilyen régi telefon sajnos nem volt a kiállításon
Ami viszont volt, azt nézze meg galériánkban!


Az első mobiltelefonálási kísérletekre már 80 évvel ezelőtt sor került, a 20-as, 30-as években pedig kifejezetten kedvező eredmények mutatkoztak - igaz, a New-York-i tűzoltók még csak egy telefonközpontos közbeiktatásával tudták hívni a vezetékes hálózatot; mobilhívás kézikapcsolással a 30-as évekből. Az első teljesen automatikus mobiltelefonrendszer 1956-ban kezdett működni az Ericsson jóvoltából, és szimplán Mobiltelefónia "A"-nak (MTA) nevezték. Ez még 160 megahertzen működött, és csak 34 évvel később, 1990-ben bukkant fel a 450 megahertzes hálózat, ami néhány évig a legelterjedtebbnek számított - Magyarországon mára már az is megszűnt.

A fejlődés ettől kezdve vált igazán szédületessé: eleinte évente, majd egy évben többször is avattak új szolgáltatásokat, technológiákat, amelyek közt az előfizetők már egyre kevésbé tudnak kiigazodni. Az ezekhez gyártott újabb és újabb készülékek mindinkább arra ösztökélik az ügyfeleket, hogy mind gyakrabban cseréljék le - az egyébként sem túl strapabíró - telefonjaikat. Az egyre többet tudó, fényképező, videózó telefonok mellett azonban eltűnt a csak a legegyszerűbb funkciókat kínáló olcsó telefon. Az idősebbeknek vagy a gyerekeknek tervezett, illetve a telefont csak telefonálásra és sms-ezésre használók számára készülékek már különleges terméknek számítanak.