Letölthető az OpenOffice 3 magyar verziója

Vágólapra másolva!
Végre elkészült, és letölthető az ingyenes irodai programcsomag legújabb verziójának magyar kiadása: az OpenOffice 3-ra érdemes frissíteni, mivel alapból megnyitja a sokak által favorizált Office 2007-ben készült docx fájlokat is.
Vágólapra másolva!

Az OpenOffice sok újdonsággal kecsegtető hármas verziójának premierje még október közepén volt, ám a magyar verzió a menü fordításával kapcsolatos malőr miatt egy hónapos késéssel érkezett meg. A honosítás hibáit mostanra orvosolta az FSF.hu alapítvány közössége, így végre a magyar menüvel és helyesírásellenőrzővel felvértezett kiadás is letölthetővé vált a hivatalos honlapról, illetve a Szoftverbázisról is.

Míg a korábbi kisebb verzióváltások nem hoztak túl sok újdonságot az OpenOffice-ba, a 3.0-s változatot mindenkinek érdemes letöltenie és telepítenie. Ez ugyanis már képes alapból megnyitni a fizetős Microsoft Office által használt XML-alapú dokumentumokat, így például a docx, xlsx vagy pptx fájlokat is. Ez utóbbiakat egyre többen használják, mivel a szoftveróriás programcsomagja alapbeállítás szerint ezekbe a formátumokba menti el az adatokat, megnyitásukhoz korábban Word Viewert vagy más segédprogramot kellett használni a fizetős Office-t nem birtokló felhasználóknak. A mezei felhasználót nem nagyon érinti, de a 3.0-s OpenOffice egyik gyengéje, hogy csak megnyitni tudja az újfajta fájlokat, menteni csak hagyományos doc-ba és xls-be képes.

Forrás: [origo]
Az OpenOffice 3 ingyenes letöltése

A korábbinál tetszetősebbre cserélték emellett az új OpenOffice esetében a felső sorban lévő menüpontok ikonjait, bár a kezelőfelület felépítése nem módosult gyökeresen, és a telepített alkalmazásokat csokorba gyűjtő indítóképernyővel is ellátták az új kiadást. Hasznos újítás a Writer szövegszerkesztőben a jobb alsó sarokban elhelyezett csúszka, amivel a zoomolás mértékét lehet kényelmesen állítgatni. 1024-re emelkedett a Calc táblázatkezelőben maximálisan használható oszlopok száma, egy másik újdonság pedig lehetővé teszi, hogy ugyanazon a táblázaton egyszerre akár többen is dolgozhassanak a helyi hálózaton keresztül. Hasznos képessége, hogy OpenOffice továbbra is alapból képes PDF formátumba menteni a benne szerkesztett dokumentumokat, ami internetes továbbítás esetén kifejezetten hasznos lehet.