Olcsóbb lesz az Eee Box

Vágólapra másolva!
Az ide karácsony egyik slágere a netbook, ami a pénzügyi válság ellenére is rendkívül keresett. Ellenben Eee PC asztali testvére, az Eee Box nem kell senkinek.
Vágólapra másolva!

Az Asus és az Intel találmánya, a hordozható, alacsony fogyasztású és vonzó áron kínált netbook-piac megteremtője, az Asus Eee PC továbbra is olyannyira népszerű, hogy a gyártó képtelen belőle eleget készíteni. A négy hónappal ezelőtt bemutatott Eee Boxok ellenben kifejezetten alacsony értékesítési statisztikákkal bírnak. Az Asus ennek megfelelően karácsonyi akciókkal próbálja fellendíteni a keresletet, így a jelenleg 300 dolláros készülék árát 240-250 dollárra szállítaná le.

Az árcsökkenés egyik tényezője az új és olcsóbb Intel-processzor, a Celeron 1,2 Ghz-es verziója, amely 1,6 Ghz-es jelenlegi Atom-lapkánál is alacsonyabb teljesítményre képes, de továbbra is gazdaságos az energiafogyasztása. A tervezőknek ellenben az aktuálisan 80 GB-os merevlemez helyett egy 120 GB adat eltárolására alkalmas változatot építettek a felújított Eee Boxba. Az Asus így is igen szép számú nettopot gyárt le és juttat el a kereskedőhöz: a gyártó saját bevallása szerint 2008-ban 100-200 ezer nettopot szállított le értékesítési partnereinek - jövőre a tervek szerint el lehet érni a bűvös egymilliós példányszámot is.

A Eee Box esetében problémát jelenthet a felhasználóknak, hogy az eszköz megvásárlásával párhuzamosan egy monitort is be kell szerezniük, de legalább egeret és billentyűzetet csomagol hozzá a gyártó.

Az Intel korábban jóval optimistábban nyilatkozott a tervezett értékesítési számokról. A processzorgyártó szerint 2011-re 60 millió nettop kerülhet eladásra. Az Eee Box már itthon is kapható 65-70 ezer forintos áron, de hazánkban sem nevezhető slágerterméknek, főleg, hogy az egyetemeken már a legtöbben netbookkal a kézben sétálnak.