Jelentősen nőtt a mobilnet forgalma

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonos böngészőket is fejlesztő Opera cég októberben jelentős növekedést tapasztalt a mobilinternetes adatforgalomban: szeptember és október között 16 százalékkal emelkedett a világhálót zsebkészülékről böngészők száma.
Vágólapra másolva!

Bár a társaság statisztikái csupán a saját fejlesztésű szoftverével böngésző felhasználók adatait tartalmazza, a tapasztalt trend releváns, mivel ezeket nagyon sok készüléken használják világszerte, csak az egyszerűbb készülékekre szánt Opera Mini verziót csaknem 40 millióan futtatják telefonjukon. A társaság statisztikái szerint idén szeptember és október között 11,3 százalékkal emelkedett az operások mobilnetes forgalma, ami tavalyhoz képest 155 százalékos növekedést jelent.

Ezt azért tudják mérni, mert a cég mobilos browserei a vállalat szerverparkján keresztül kérik le az oldalakat, amely az optimálisabb használat érdekében tömöríti, és megfelelő formátumúvá alakítja az eredetileg számítógépekre optimalizált oldalakat. A statisztikák szerint októberben összesen 263 millió megabájt adatot töltöttek le az ingyenes, bármely Java-képes telefonra telepíthető Opera Mini böngészőt használók, ami 16 százalékos emelkedést jelent, melynek előállításához a cég szerverei 2,5 petabájtnyi adatot dolgoztak fel.

Forrás: [origo]
Az Opera Minit az m.opera.com címről lehet letölteni mobiltelefonra

Míg asztali PC-s szoftvere nem rendelkezik komoly felhasználói táborral, a mobil browserek terén 26,4 százalékos részesedéssel bír a társaság globálisan, a szoftvert az egész világon Oroszországban használják a legtöbben.