Iráni hackerek lepték meg a Twittert

Vágólapra másolva!
Iráni hackerek fosztották meg jól ismert kék madaras nyitólapjától a Twittert éjszaka. A szolgáltatás hivatalos blogja szerint nem a webszervert törték fel a támadók, hanem a Twitter.com webcímet irányították át máshova. A problémát magyar idő szerint reggel fél kilencre állították helyre.
Vágólapra másolva!

Az Iranian Cyber Army (Iráni Kiberhadtest) hackercsoport üdvözletét láthatták a mikrobloggerek írásai helyett, akik az éjszaka folyamán megpróbálták használni a Twittert. A fekete háttérre vörössel és fehérrel felírt üzenet szerint Amerika csak úgy gondolja, hogy irányíthatja az internetet, valójában hackercsoport kezében van a világháló. A rossz angolsággal megírt szöveg arra is figyelmezteti az amerikaiakat, hogy ne fejezzék be az iráni nép befolyásolását.

Bár a hibát gyorsan sikerült elhárítani, úgy tűnik, hogy a támadóknak sikerült elérniük, amit akartak. A Twitter épp pörgő, legtöbbek által megbeszélt témái között jelen van az Iráni Kiberhadtest címke, a lecserélt kezdőlap első néhány szava, illetve a szolgáltatás kimaradásai után gyakorta feltűnő #whentwitterwasdown. Az utóbbi alatt - terápiás céllal - azt beszélik meg emberek, hogy mit csináltak, amíg a csevegésre is remekül használható Twitter nem volt elérhető.

A Twitternek nincs különösebben szerencséje a számítógépes biztonsággal - emlegette fel az eset kapcsán a TechCrunch blog. Gyenge jelszavak, nyilvánosságra kerülő bizalmas információk és dokumentumok határozták meg a szolgáltatás elmúlt fél évét. Az irániak támadása sem meglepő, a nyár közepén lezajlott elnökválasztás óta az eredménnyel elégedetlen, csalásra gyanakvó ellenzéki tüntetők a mikroblog szolgáltatást használják üzeneteik célbajuttatására és szervezkedésre.

Forrás: AFP

"A Twitter DNS bejegyzéseihez jogtalanul hozzáfértek, de mostanra javítottuk." - írta Jason Goldman, a Twitter termékmenedzsere. Goldman azt is közölte, hogy a támadást még vizsgálják a cég szakemberei, így a pontos részletekről csak később hoznak nyilvánosságra információkat.