Kézbe vettük a Nexus One-t

Vágólapra másolva!
Elvileg nem lehetne, mert a Google nem mutatja be azokban az országokban, ahol még nem kapható, de azért mi kézbe vettük, megforgattuk, kipróbáltuk a nagy csinnadrattával bejelentett Nexus One szupertelefont. A kütyü valóban az eddigi legjobb androidos telefon, nyoma sincs a Hero lomhaságának vagy a Pulse olcsóságérzetének.
Vágólapra másolva!

A hírek igazak, a Nexus One valóban villámgyors, kitesz magáért a telefon házában csendesen és ami még fontosabb, hűvösen dolgozó 1 gigahertzes Snapdragon processzor. Azt, hogy az eredmény mégsem tökéletes, csak az iPhone 3GS-en edződött felhasználók tudják észrevenni, igaz ők valószínűleg amúgy sem cserélnék le készüléküket a Google-mobilra. Pedig a felhasználói felület animációi időnként röcögőssé válnak, épp csak annyira, hogy zavarjon. A világ nem dől össze, de az illúzió sérül.

Tesztünk során a netes teljesítményre nem lehetett panaszunk. A készülék szemvillanásnyi idő alatt töltötte le a Google Maps-ről 3G kapcsolaton keresztül az újabb térképszelvényeket, és kétségünk sincs afelől, hogy hasonlóan gyors lenne wifin keresztül is. Sebesen hozza be az oldalakat a böngésző is, függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi weblapokat kérünk le rajta. Ugyanakkor nem minden Nexus One tulajdonos ennyire szerencsés a netezéssel. A készüléket az amerikai T-Mobile-nál megvásárlók közül több felhasználó panaszkodott rossz mobilnetes sávszélességre ott, ahol korábbi androidos telefonjuk remek jelet fogott.


Az Engadget böngészőtesztjén az iPhone győzött

Mivel rövid ismerkedésünkre este került sor, a LED-vakus 5 megapixeles fényképezőgépet érdemben nem volt módunk kipróbálni. A Nexus One tájfotós vagy portrékészítési képességei helyett csak arról számolhatunk be, hogy a készülék az esti, irodai fényviszonyok között is képes olyan éles fotót készíteni, hogy a Google Goggles képfelismerője fel tudja dolgozni azt. Ha pedig kifejezetten előnytelen körülmények között sikerülnek a fotók, csak nem lesz gond tűző napsütésben sem.

Strapabíró szürke acél

Minden tesztek legkényesebbikét szerencsére már előre elvégezte a Nexus One tulajdonosa a csak öt percre kézbe kapott készüléken. A kütyü egyik sarkát egy nagy látványos karc és néhány apróbb horpadás csúfította el. Az utóbbiakat még csak-csak elrejti a szolid - más vélemények szerint unalmas - szürke színezés, a mély karc azonban arra utalt, hogy magasról eshetett le a telefon. A sarok benyomódásán túl azonban semmi maradandó következménnyel nem járt a baleset, a lényeg, a 3,7 hüvelykes AMOLED kijelző érintetlenül úszta meg az incidenst.


Nexus One: élőben még vonzóbb, mint a videón

A Nexus One azoknak a kütyüknek az egyike, amivel nem az amerikaiak, hanem az európaiak járnak igazán jól. Míg a készülék USA-beli változata, az Apple szabadalmai miatt, nem támogatja a a többujjas vezérlést, az Engadget értesülései szerint kontinensünkre a Google-telefon multitouch verziója érkezik majd meg. Más, szomorúbb hírt közlő források szerint a HTC által gyártott készülékből csupán egy variáns készül, és így osztoznunk kell az amerikaiakat sújtó korlátozásokban. A kétféle változat egyébként lenne újdonság, a Motorola Amerikában Droid néven árusított - Európában pedig Milestone-ra keresztelt - készülékébe valóban belekerült az iPhone-on megismert többujjas kezelési mód, míg a készülék átszelte az óceánt. A várhatóan a Vodafone kínálatában megjelenő szupertelefonban sajnos mindenképpen lesznek szigorúan egyujjas maszatolással irányítható szoftverek. A hiány különösen a Google Maps esetében érezhető, ebben a programban még az is megpróbálja a kétujjas zoomot használni, aki korábban csak papírtérképekkel találkozott.

Forrás: [origo]

Jön a roboturalom

A Nexus One kipróbálása után sem változott a véleményünk, hogy a Google közreműködésével készült mobilban nem maga a készülék a legnagyobb hír. A Snapdragon processzoros, ultrakönnyű telefont inkább kezdőpontnak kell tekinteni. Olyannak, amit hamarosan követ a többi gyártó - a Motorola, a Sony-Ericsson vagy éppen a Samsung - által legyártott robothadsereg.

A forradalom igazán akkor kezdődhet meg, ha lesz választék androidos készülékekből. Ha lesznek olcsó, de már okosodó telefonok, amiért nem kell több mint százezer forintot kifizetnie a netezni vágyó felhasználónak. És persze ha az elegáns fémes szürke mellett divatszínekben, mintásan is lehet majd Google-mobilt kapni.