Magyar szoftverrel okosodik a telefon

Vágólapra másolva!
Napjainkban több androidos mobil talál gazdára az iPhone-nál, de vajon a Google-szoftveres készülékekre is elérhetőek magyar applikációk? Összegyűjtöttük azokat a szoftvereket, amelyek a leginkább hasznára lehetnek egy átlagos honi okostelefon-tulajdonosnak.
Vágólapra másolva!

Az első androidos telefonokra még semmilyen magyar alkalmazás nem volt elérhető, legfeljebb az amerikai tévécsatornák műsorújságját és tengerentúli magazinok applikációit tölthette le a felhasználó. A helyzet szerencsére óriásit változott két év alatt: mostanra közel négyszáz magyar vonatkozású alkalmazás közül válogathatunk.

Ezt a mennyiséget már nem lehet az Android Marketet tallózva áttekinteni, külön katalógus kell hozzájuk. Két csapat is vállalkozott a lista létrehozására, a Telenor programozói Magyar Alkalmazások néven szedték össze a magyar mobilozók számára releváns tartalmakat, a MikrobiLab Made in Hungary programja segítségével pedig ugyancsak keresgélhetünk a honi appok között.

Közművek a telefonon

Nem szánták még rá magukat a közműszolgáltatók a mobilbarát weboldalak és okostelefonos appok elkészítésére, ám vannak programozók, akik elébe mentek a cégeknek. Az Elmű, a Főgáz és a Fővárosi Vízművek online ügyfélszolgálatának fontosabb funkciói androidos készüléken is működnek. Mindegyik szolgáltatóhoz külön app kell, ám a pár kilobájtnyi elfoglalt memóriaterület kis ár azért, hogy telefonról is be tudjuk diktálni a mérőórák állását. Arról nem is beszélve, hogy egyszerűbb az mérőóránál állva bepötyögni a sorszámot és az óraállást, mint lejegyezni az értékeket és a számítógépről beküldeni azokat.

Forrás: [origo]
Bankolni és ATM-et keresni is lehet okostelefonnal

A bankok közül az OTP és az Erste áll a legjobban: mindketten kínálnak androidos alkalmazást, amellyel ATM-et és PayPass elfogadóhelyet lehet keresni, valamint valutaárfolyamot lehet lekérdezni. Ezeknek a funkcióknak egy részét ugyan a Google is tudja - pénzt váltani a kereső, bankautomatát keresni pedig a Térkép tud - azonban kényelmesebb, ha külön erre a célra szolgáló klienst telepítünk a mobilra. Létezik olyan szoftver is, a Bankdroid, amely átutalásokra, számlainformáció lekérésére is használható. A szoftver az OTP és a CIB rendszerét ismeri egyelőre, és nem a bankok megbízásából jött létre, hanem független fejlesztésű.

Ami a letépett buszmenetrendet pótolja

Korábban csak a számítógép előtt ülve lehetett igazán kényelmesen utazást tervezni. A térképen megnézhettük a megállókat, a közlekedési vállalatok lapjain fent volt a menetrend, könnyen össze lehetett rakni egy útitervet. Az okostelefonnal út közben is elérhetővé váltak ezek az adatbázisok. A BPMenetrend nevű szoftver a BKV buszainak, metróinak, villamosainak és trolijainak indulási időpontjait tárolja. Használatához nincs szükség mobilinternetre, a teljes adatbázist a telefon memóriájában tárolja.

Forrás: [origo]
Eltérő minőségű menetrendszoftverek érhetőek el

Hasonló alkalmazás létezik a Volán és MÁV menetrendjeihez is, ezt Menetrend Droidnak hívják. A szoftver automatikusan kiegészíti az állomások neveit, támogatja a MÁV online jegyvásárló rendszerét, kedvenceket ment, szóval minden lényeges funkciót tud, amire egy gyakran utazó felhasználónak szüksége lehet.

A vidéki nagyvárosok menetrendjei jellemzően inkább csak a böngészőn keresztül érhetőek el. Egyedül a miskolci városi közlekedést használók örülhetnek egy teljesen készen levő, működő menetrendnek, illetve a szegediek remélhetik, hogy a három viszonylatot már tartalmazó Szegedi Menetrend nevű szoftverbe bekerül a többi buszjárat is.

Útvonaltervező és forgalomfigyelő bringásoknak

A városban nem csak autóbusszal vagy kocsival lehet közlekedni, rengetegen járnak dolgozni és szórakozni biciklivel. Bár bringaútból nincs annyi, mint amennyit a kerékpárosok szeretnének, Budapest legtöbb helye kényelmesen megközelíthető nyeregben ülve is. Az ismeretlen kerületek, városok meghódítását a Kétkerék nevű útvonaltervező segíti. Az OpenStreetmap adatbázisára és a Google Térképre épülő programban nem csak a saját túráikat tárolhatják a biciklisek, a mások által megosztott javaslatok között is tallózhatnak.

A pesti közlekedés problémáinak megoldásában próbál meg segíteni a Budapest Cycle Track nevű app. A szoftver, amellett, hogy méri az egyes túrák során megtett utat, adatokat gyűjt a háttérben arról, hogy merre járnak a pesti biciklisek. A fejlesztő a főváros biciklis hőtérképét szeretné megrajzolni, amelynek alapján meg lehetne mondani, hol a legnagyobb a biciklis forgalom, hová érdemes kerékpárutat építeni.

Forrás: [origo]
Az autósok és a bringások életét is megkönnyíti a telefonos navigáció

Ami az autóban kellhet

A közlekedési szoftveres forradalomból az autósok sem maradtak ki. A külön GPS-egységekre, navigációs PDA-kra komoly veszélyt jelent az okostelefon. A saját kocsival nem rendelkezők és az esti bulira inkább taxival menők a Taximap-ben hasonlíthatnak össze útvonalakat, taxitársaságokat és árakat. A béta állapotú program egyelőre csak Budapesten belül tud árbecslést adni, ráadásul a telefonálgatás feladatát is meghagyja a felhasználónak.

A saját autóval közlekedők a Traffic Club dugófigyelőt telepíthetik fel telefonjukra a Magyar alkalmazások listájában. Ezen a területen azonban komoly verseny van, a Google Térkép androidos verziója is rendelkezik forgalomfigyelővel, és az ingyenes Waze közösségi navigációs szolgáltatás is működik a magyar utakon. A telefonról természetesen mobilparkolást is lehet indítani, sőt autópályamatricát is lehet vásárolni a megfelelő app feltelepítése után.

Koncertet is keres a mobil

Csupán a fővárosban működik az androidos partikereső, a Cirka. Az iPhone-on és a böngészőben is működő szolgáltatás programokat, koncerteket, kiállításokat ajánl, majd az odajutásban is segíti a felhasználót. A program nem csak az aktuális estére ad ötleteket, későbbi eseményekre is fel lehet vele iratkozni.

Forrás: [origo]
Élő koncertet és konzerv felvételt egyaránt hallgathatunk

Pontos GPS-jel, felfedezőkedv és túracipő szükséges a technikától sem idegenkedő turisták hobbijához, a geocachinghez. A nehezen megközelíthető, trükkösen megkereshető pontokon elrejtett "geoládákbank" egy kódot és esetleg valami apró ajándékot lehet találni. A játék célja minél több láda összegyűjtése túrázás közben. Mivel a legtöbb okostelefonban van lézerpontos GPS, így nem csoda, hogy a magyar geocachingelők elkészítették androidra is a ládák listáját tartalmazó alkalmazást

Viszonylag kevesen ismerik a Magyar Rádió Hangtárát, amelyen az MR1 Kossuth, az MR3 Bartók utolsó három hétben leadott műsorait lehet elérni, ezen kívül nemzetiségi műsorokat, parlamenti adásokat is el lehet érni benne. Mivel a Hangtár streaming, vagyis interneten keresztül sugárzott formában teszi elérhetővé műsorait, érdemes wifin keresztül használni, hogy ne generáljon borsos mobilszámlát. Indítását követően az adott nap műsorait listázza a program, a menü gombbal előhívható naptárban azonban huszonegy napra visszamenőleg hallgathatóak a műsorok: míg korábban csak PC-n lehetett hallgatni ezeket, az androidos applikáció megérkeztével egyértelművé vált, hogy a zsebrádióknak beáldozott.

Száz magyar appot, ezret!

Ahogy egyre több androidos okostelefon lesz a felhasználók kezében, úgy válik egyre vonzóbbá a programozók számára a platform. A nagy fesztiválok digitális programfüzetei után megjelenhetnek a vidéki programajánlók. A már most is létező Árukereső és Vatera-alkalmazás mellett feltűnhetnek a nem technológiai fókuszú boltok kliensei, hiszen egy ritka antikvár könyv meglelése ugyanannyi sétával járhat, mint az olcsóbb tévé vagy hűtőszekrény levadászása.

Forrás: [origo]
Egy licitről sem maradunk le a Vatera alkalmazásával

A platform felnőtté válásának jele az lesz, amikor a geocachinghez hasonló, kisebb csoportok által űzött hobbik is megjelennek az Android Marketben. Például, ha lesz várandós anyukáknak szánt magyar nyelvű program, ha készül paintball-meccsek szervezését segítő szolgáltatás, ha szabálykönyveket tartalmazó appal jelentkezik valamelyik társasjáték klub. Az okostelefonok akkor lesznek igazán hasznosak, ha a testreszabhatóság kiteljesedik. Ehhez viszont nem három-négyszáz alkalmazás kell, hanem sokkal több.