A Yahoo beperelte a Facebookot

Vágólapra másolva!
Tíz, általa levédett szabadalom megsértésével vádolta meg a Yahoo a Facebook céget egy amerikai bíróságon. A világ legnépszerűbb közösségi oldala tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes években az internet elsőszámú honlapját működtető, de ma is jelentős látogatottságot élvező Yahoo egyebek mellett azzal vádolja a Facebookot, hogy az az általa kidolgozott internetes hirdetési rendszerek szabadalmát használja engedély nélkül. A Yahoo emellett üzenetküldéssel, hírfolyamok kezelésével, kommentezéssel és a hirdetésekre irányított kamuforgalom kiszűrésével kapcsolatos szabadalmak jogtalan használatával is vádolja a Facebookot a perirat szerint - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

A Yahoo vádjai szerint ráadásul a tőzsdére vonulni készülő Facebook a teljes közösségi hálózati modelljét tőlük lopta el, pedig a felhasználók, cégek és szervezetek profiloldalainak regisztrációját lefedő megoldást állításuk szerint szabadalom védi.

Ugyanakkor a Facebook szerint a Yahoo eleve nem törekedett arra, hogy a vitás ügyeket bíróságon kívül intézhessék el, a közösségi oldal szerint a cég csupán hangulatkeltés céljából perelte be őket, "ami miatt csalódtak régi üzleti partnerükben".

A Yahoo egyébként 2004-ben, tőzsdére vonulása előtt a Google céget is beperelte szabadalomsértés miatt: az az ügy végül úgy zárult le, hogy a Google 2,7 millió részvényét bocsátotta riválisa rendelkezésére. A BBC-nek egy amerikai elemző úgy nyilatkozott, hogy a Yahoo valószínűleg most is hasonló taktikát folytat, ám a Facebook esetében nehéz dolga lesz, és valószínűleg nem fogja tudni hátráltatni a közösségi oldal tőzsdére vonulását.