Magyar feltaláló előtt tiszteleg a Google

google doodle biro
Vágólapra másolva!
Bíró Lászlóra, a golyóstoll feltalálójára emlékezik ma a Google. A keresőóriás gyakran készíti el nemzetközi ünnepnapok, évfordulók és egyéb jeles napok alkalmából saját logójának átalakított, játékos változatát, az úgynevezett Doodle-t, amelyet a mai napon a magyar feltalálónak dedikál.
Vágólapra másolva!

A Google Doodle egy kép, animáció vagy interaktív játék – ezt látjuk akkor, amikor a Google keresőt megnyitjuk. 1998-ban jelent meg először, és azóta a cég több mint 2000 ünnepi emblémát készített el a világ különböző részein megjelenő kezdőlapjai számára.

Szeptember 29-én a golyóstoll feltalálója, Bíró László előtt tiszteleg a Google-kezdőlap. Bíró László József 117 éve, 1899. szeptember 29-én született Budapesten. Újságírással és festészettel is foglalkozott, de az 1938-ban szabadalmaztatott

golyóstollnak köszönhetően vált világhírűvé.

Bíró munkája során felismerte, hogy szemben a cseppfolyós tintával, az újságok nyomtatásához használt sűrűbb tinta gyorsabban szárad, és hosszú távon piszkolódásmentesen megmarad. Újítása a toll végében elhelyezett kis golyó, amely a forgásnak köszönhetően viszi fel a tintát a papírra.

Magyar találmány a golyóstoll Forrás: Origo

A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket külföldön fejezte be, szabadalmát később az angol kormány is megvásárolta. 1944-ben már a brit Királyi Légierő is a Bíró-féle golyóstollat használta, mivel az a repülőgépeken nagy magasságokban is működött.

A golyóstollat azóta is világszerte használják, egyes országokban a termék a feltaláló nevét is viseli: spanyolul 'birome', franciául 'biron', angolul pedig néha 'biro pen'-nek hívják.

Több magyar vonatkozású Doodle-lal találkozhattunk már az évek során. A Google keresőjének fejlécében először Bartók Béla szerepelhetett 2008 márciusában, de azóta többek között megemlékeztek még

Liszt Ferencről, Arany Jánosról, Szent-Györgyi Albertről, de a Rubik-kocka feltalálásának 40. évfordulójáról is.

Ezen nagy nevek mellett több nemzeti ünnepnek is emléket állítottak már, például az október 23-ai vagy a március 15-ei forradalom nak.