Fegyverré vált a zsaroló kezében a YouTube

youtube
Vágólapra másolva!
Két kisebb csatornát is a törlés szélére sodort a csaló.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években jó néhány botrány tört ki a YouTube automatizált szerzői jogvédelmi rendszere miatt: gyakran téved, nem ismeri a legális fair használat fogalmát, és rosszindulatú visszaélésekre ad lehetőséget. Hab a tortán, hogy nagyon nehéz elérni a YouTube ügyfélszolgálatát, ha bajba kerül a rendszer miatt egy csatorna. Egy trükkös csaló a napokban demonstrálta, hogy miért rettegnek a rendszertől a főállású youtuberek: megzsarolt két kisebb gaming csatornát, hogy vagy fizetnek neki, vagy törölteti őket a videomegosztóról.

Forrás: Pixabay / Pexels

Mindezt nagyon egyszerűen sikerült kiviteleznie a csalónak: a YouTube szerzői jogi rendszerén keresztül a csatornák két-két videóját is hamisan szerzői jogokat sértőnek jelölt. A harmadik jelölés után a YouTube automatikusan törli a csatornákat, így a kókler megfenyegette privát üzenetben a csatornák készítőit, hogy ha el akarják kerülni a törlést, akkor fizessenek 75 dollárt BitCoinban, vagy 150 dollárt a PayPalen keresztül.

Szerencsére a megzsarolt csatornák készítőinek a Twitteren keresztül sikerült elég gyorsan felvenniük a kapcsolatot a YouTube illetékeseivel, így azok törölték a zsaroló felhasználói fiókját, továbbá a hamis szerzői jogi jelöléseit.

Ettől függetlenül a probléma persze nem oldódott meg, az automatizált szerzői jogi rendszer működésének a megváltoztatása nélkül könnyen elképzelhető, hogy népszerű sporttá válik az ilyen típusú zsarolás a portálon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!