Titkosítható mappát kap a Google Files

office smartphone iroda okostelefon mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
PIN-nel lehet majd zárolni a különleges mappa tartalmát.
Vágólapra másolva!

Egyes okostelefonok lehetőséget biztosítanak az érzékeny adatok tárolására használható, titkosított és jelszavazott mappák létrehozására. A Google most általánosan és könnyen elérhetővé tenné ezt a funkciót, az XDA Developers beszámolója szerint a közeljövőtől a Google Files fájl- és háttértárkezelő app lehetőséget biztosít majd a titkos mappa létrehozására.

Titkosítható és jelszavazható mappával fog újítani a Google Files Forrás: XDA Developers

A képernyőképek alapján a mobilozók egy négy számjegyből álló PIN-t tudnak majd rendelni a biztonságos mappához, ennek segítségével konkrétan titkosításra kerül a mappa tartalma. Viszont jobban teszik, ha nem felejtik el a beállított kódot, enélkül nem lesz módjuk a tartalmának visszaállítására.

A funkció nem fogja támogatni a biometrikus azonosítást, így nem lehet ujjlenyomat-olvasással vagy arcfelismeréssel feloldani a mappát.

További gond a jelenlegi implementációval, hogy amennyiben valaki beállítja a titkosított mappáját, majd eltávolítja és újratelepíti a Files appot, akkor nem lesz képes többé megnyitni a könyvtárat, elveszik a tartalma. Probléma még, hogy egyrészt nem lehet könnyen online biztonsági mentést készíteni a titkosított mappáról, másrészt pedig alapértelmezetten a memóriakártyára kerül, így annak leformázása esetén lőttek a fájloknak.

A funkció elérhetővé tétele előtt a Google remélhetően pótolja a fontosabb hiányosságokat, kezd valamit az adatvesztést okozni képes működési sajátosságaival.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!