Kétmillió mobilt függetlenített illegálisan egy férfi

okostelefon mobilozás smartphone iroda office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Tizenkét év börtönt kapott az AT&T-nek gigászi kárt okozott csaló.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának sajtóközleménye alapján tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kapott a pakisztáni és grenadai kettős állampolgárságú Muhammad Fahd. A jelenleg 35 éves férfi 2012 közepén a Facebookon behálózta az AT&T washingtoni Bothellben lévő call centerének egyik munkatársát, hogy segítsen neki busás fizetségért a mobilszolgáltatótól vásárolt okostelefonokat függetleníteni, továbbá szervezzen be további segítőket a csalás végrehajtásához.

A kép csak illusztráció Forrás:Rawpixel.com / Pexels

Ebben az volt a ráció, hogy az újonnan vásárolt okostelefonok függetlenítésével egyrészt bármely kompatibilis mobilhálózaton használhatóvá váltak a készülékek, másrészt pedig a művelettel megszakítható volt a havidíjas csomagban vett mobilok törlesztőrészleteinek fizetése. Az utóbbi volt a csalás lényege: a Fahd szolgálatait igénybe vevő mobilozók sokat megspórolhattak a fizetési kötelezettségük elfelejtésével, más csalók pedig ipari mennyiségben mobilokat lophattak a cégtől.

A szolgáltató 2013-ban nehezebbé tette a csalás kivitelezését, így Fahd hátsó kaput nyitó kártevőt készíttetett, hogy az AT&T rendszerébe távolról bejelentkezve ő maga is képes legyen elvégezni a függetlenítést.

A csalás során 1,9 millió telefont függetlenítettek illegálisan az elkövetők, az elmaradt törlesztőrészletek 201,5 millió dollár (olyan 60,6 milliárd forint) kárt okoztak az AT&T-nek.

Fahd ellen 2017-ben emeltek vádat az Egyesült Államokban, 2018-ban Hongkongban letartóztatták, az USA-nak való kiadatása 2019-ben történt meg, végül tavaly bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban. A hosszas börtönbüntetése mellett bő 200 millió dollár kártérítést is kellene fizetnie az AT&T-nek, azonban valószínűtlennek tűnik, hogy behajtható volna rajta a kárösszeg. A bűntársait külön eljárások során vonják felelősségre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!