Már Windows 11 is telepíthető a Steam Deckre

valve steam deck kézikonzol marokkonzol videojáték
Steam Deck
Vágólapra másolva!
A legújabb béta szoftverfrissítés aktiválja a benne szunnyadó TPM-lapkát.
Vágólapra másolva!

A Steam Deck bejelentésekor szkeptikus fogadtatásban részesült a Valve ötlete, miszerint Linux-alapú rendszerrel szállítja majd a kézikonzolt, a windowsos játékokat pedig emulációval futtatná rajta. Mostanra kiderült, hogy a vártnál sokkal jobban működik ez az elképzelés, de a kétkedők nyugtatására a vállalat jó előre tisztázta, hogy nem lesz akadálya az eszköz Windowsra való manuális átállításának.

Steam Deck Forrás: Valve

A művelet egy ideje már hivatalosan is elvégezhető, az AMD elérhetővé tette a Steam Deck működtetéséhez szükséges Windows 10-es driverek javát, bár egyelőre a Microsoft rendszerét nem lehet a gyári SteamOS mellé telepíteni, továbbá egy hiányzó meghajtóprogram miatt a beépített hangszórók és a hangkimenet sem működik.

A helyzet nem akasztotta meg a munkát a Valve-nál, a SteamOS legutóbbi béta szoftverét telepítve a kézikonzol UEFI (BIOS) rendszerszoftvere is frissül. A patch telepítését követően aktiválódik a Deck integrált TPM-lapkája, így a hiányzó hangdrivert leszámítva kompatibilissé válik a Windows 11-gyel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ténylegesen érdemes volna Windows 11-et telepíteni a Steam Deckre, jó eséllyel nem nyújt jobb felhasználói élményt vagy teljesítményt a Windows 10-hez képest, a konszenzus szerint jelenleg jobb ötlet a SteamOS használatánál maradni az eszközön.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!