Embert ölt 3D-nyomtató miatt perlik a kínai cégeket

tronxy x5sa 3d-nyomtató
A felperes szerint a Tronxy X5SA tervezési hibája vezetett a halálos tűzhöz
Vágólapra másolva!
Műszaki hiba miatt kigyújtotta a házat, meghalt a használója.
Vágólapra másolva!

Pert indít az Egyesült Államokban a kínai Alibaba kereskedelmi óriás és a szintén kínai Tronxy eszközgyártó ellen egy szülőpár, miután az AliExpress internetes piactérről vásárolt 3D-nyomtató műszaki hibája megölte a fiukat.

A felperes szerint a Tronxy X5SA tervezési hibája vezetett a halálos tűzhöz Forrás: Tronxy

Hoi Kwong Yu és Janice Yu állítása szerint a fiuk 2019 novemberében vásárolta a Tronxy X5SA 24V modellt az AliExpress portálon, egy darabig nem volt vele probléma, azonban 2020 júniusának közepén meghibásodott és túlmelegedett, kigyújtotta a kanapét, Calvin Yu égési sérülések által okozott komplikációkban halt meg.

A tűz keletkezésének helyét és okát a San Franciscó-i tűzoltóság állapította meg az ilyenkor megszokott hatósági vizsgálat keretében, a szülők szerint az eszközt racionális elővigyázatossággal üzemeltette az áldozat.

A kínai vállalatoktól gondatlanság miatt kívánnak ismeretlen összegű kártérítést szerezni a szülők, állításuk szerint a felek nem biztosítottak megfelelő figyelmeztetéseket és instrukciókat a termék biztonságos használatához, noha tudtak a túlmelegedésre való állítólagos hajlamáról, továbbá hogy az áldozathoz hasonló átlagos vásárlóktól nem várható el a tervezési hibájának felismerése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!