405 millió eurós bírságot kapott az Instagram

Teenager girl make selfie and making grimaces Smart Phone Femininity Candid Adolescence Teenagers Only Student Toothy Smile Photographing Teenage Girls Young Women Women Copy Space Self Portrait Photography Global Communications Smiley Face E-Mail Cute Hu
Teenager girl make selfie and making grimaces
Vágólapra másolva!
Több millió 18 éven aluli kapcsolatfelvételi adatait tette nyilvánosan elérhetővé.
Vágólapra másolva!

Két évnyi vizsgálódást követően az ír adatvédelmi ügynökség 405 millió euró, durván 163 milliárd forint bírságot szabott ki Mark Zuckerberg közösségi médiás birodalmára. Jelen esetben az Instagram húzta ki a gyufát, a hatóság szerint egyrészt kérdés nélkül lehetővé tette a 13-17 éves felhasználók számára az üzleti vagy alkotói felhasználói fiókok létrehozását, másrészt pedig tavaly nyárig alapértelmezetten nyilvánossá tette az esetükben a kapcsolatfelvételi információkat.

A legtöbb tini csak „kémkedési" célból regisztrált magának üzleti fiókot, hogy több statisztikát lásson a bejegyzéseinek megtekintései kapcsán Forrás: Getty Images/Nikada/Nikada

Üzleti és alkotói fiókot nem csak olyan tinik regisztráltak, akik pénzt kívántak keresni influencerkedésből, hanem azok is, akik részletesebb statisztikát kívántak kapni a bejegyzéseik láthatóságáról. A hatóság szerint több millió uniós tizenéves kapcsolatfelvételi adatait tette elérhetővé az Instagram.

A közösségi szolgáltatás szóvivője a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos lépés történt a 18 éven aluliak védelme érdekében, például alapértelmezetten privátra vannak állítva a fiókjaik, továbbá nem írhatnak nekik üzeneteket olyan felnőttek, akiket nem követnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!