Ha kertészkedni akar a húsvéti hétvégén, így is teheti

lány, növény, kert, kertészkedés
Vágólapra másolva!
A kert megtervezésétől az ültetésen keresztül a zöldségek, gyümölcsök learatásáig mindenben segíthet az okostelefonunk. Csak egy jó kerti appot kell letöltenünk rá.
Vágólapra másolva!

Amikor valaki kertes házba költözik, vagy hobbitelket vásárol, egy teljesen új világ nyílik meg előtte. Mindegy, hogy díszkertet, vagy konyhakertet akar kialakítani, rengeteg öröm és nem kevés munka várja. Utóbbit könnyebb elvégezni, ha rendszerezetten, célirányosan végezzük, így jó, ha van valami segítségünk, pláne, ha kezdő kertészek vagyunk.

Az öntözési ütemtervektől kezdve az ültetési időpontokig nehéz mindent észben tartani, de szerencsére van segítség.

A neten ugyanis egymást érik a jobbnál jobb kertészeti applikációk, amelyek segítséget nyújthatnak nekünk az időzítésben, az ültetésben, a kártevők felismerésében és irtásában is.

lány, növény, kert, kertészkedés Forrás: --

A következő írásunkban ezekből a hasznos alkalmazásokból szedtünk össze egy csokorra valót. Fontos megjegyezni, hogy itt felsorolt appok nagy része nem magyar fejlesztés és többnyire angol a kezelőfelületük. Egy minimális nyelvtudással és egy szótárral/fordítóprogrammal azonban minden gond nélkül el lehet igazodni bennük.

A tervezési fázis

A Gardenize egy olyan alkalmazás, amely segít megtervezni és kezelni a kertünket. Nyomon követhetjük vele a növényeinket, jegyzeteket és fényképeket adhatunk hozzá, valamint emlékeztetőket állíthatunk be rajta. A Gardenize beépített ültetési naptárral is rendelkezik, így láthatjuk, mikor a legjobb idő a különböző növények ültetésére. Ez a tökéletes "mindenes" a kezdő és a tapasztalt kertészek számára egyaránt.

Egy jól megtervezett kert szép és élettel teli. Forrás: Shutterstock

Ez az alkalmazás Android és iOS rendszerre is elérhető, és alkalmazáson belüli vásárlásokkal együtt ingyenes.

Az Into Garden egy kizárólag iPadre és iPhone-ra elérhető kertészeti alkalmazás, amely segít a kert megtervezésében és kezelésében. Nagyjából azt tudja, mint a Gardenize, de az Into Garden beépített ültetési naptárral is rendelkezik, így láthatjuk, mikor a legjobb idő a különböző növények ültetésére.

Milyen növény van a kertünkben?

Ha egy már „működő” kertet szereztünk és szeretnénk megtudni, milyen növények találhatóak benne – mert így mégiscsak könnyebb gondozni őket – akkor jól jöhet a Leafsnap, amely segít a növények azonosításában a leveleik alapján. Mindössze annyit kell tennünk, hogy lefényképezzük a levelet, és az alkalmazás egy listát ad a lehetséges egyezésekről.

Jó tudni egy nővényről, hogy milyen fajta, mert így megtudhatjuk, hogy mire van szüksége. Forrás: Shutterstock

A LeafSnap mesterséges intelligenciát használ a növények azonosítására. A jelenleg ismert növények és fák 90 százalékát képes felismerni. Készíthetünk képet vagy feltölthetünk egy fotót egy növényről az alkalmazásba, és az jó eséllyel megmondja, hogyan kell termeszteni, mennyi fényre és vízre van szüksége. Az app remekül használható, ha a kertben vagyunk, és nem emlékszünk egy növény nevére, vagy ha olyan növényt próbálunk azonosítani, amelyet nem ismerünk fel.

Ez az alkalmazás Androidra és iOS-re is elérhető, és alkalmazáson belüli vásárlásokkal együtt ingyenes.

A talaj minősége is fontos

Aki valaha is kertészkedésbe fogott, az tudja, hogy a talaj minősége különösen meghatározó. A MySoil alkalmazás éppen erre van kihegyezve: segít megállapítani, hogy a kertünk talajával mely növények a leginkább kompatibilisek. Ezzel rengeteg vesződséget megtakaríthatunk, mert ha egy növény nem érzi jól magát a kertünkben, akkor hiába gondozzuk, permetezzük, öntözzük, nem nagyon lesz komolyabb eredménye a dolognak.

A jó minőségű talaj nem elég, az is fontos, hogy olyan növényt válasszunk, ami szereti azt a fajta talajt, ami a kertünkben van. Forrás: Shutterstock

Pedig a sikerélmény a legjobb üzemanyag és ha egy kert jól terem, az a következő évi palántázást is megkönnyíti, ha viszont csak a gond van vele, akkor az alkalmi kertész hamar beveti a konyhakertet is fűmaggal.

Ha pedig egy kicsit elrugaszkodnánk a földtől

A Moon&Garden nem a megszokott naptárat használja a kertészkedéshez. Segít nyomon követni a holdfázisokat és ehhez igazítja a különböző növények ültetési idejét. Ez azon az elképzelésen alapul, hogy a Hold jóval régebben létezik, mint a Gergely-naptár, és ezért, ha figyelembe vesszük a Föld körüli mozgását, az nagyban befolyásolhatja a termés sikerét.

A holdciklusok komoly hatással lehetnek a növények növekedési tempójára. Forrás: AFP/Nasa

Az alkalmazás beépített tervezővel is rendelkezik, amellyel könnyebben ütemezhetjük, hogy mit és mikor kell elvégeznünk a kertben. Még egy olyan rész is van, ahol rögzíthetjük a kertészkedéssel kapcsolatos feljegyzéseinket.

A megfelelő gépesítés is fontos

A jómnőségű kert kisgépek is sokat tudnak segíteni a munkában. Erről a témáról egy külön írásunk is készült nemrégiben, amit ezen a linken találhatnak meg kedves olvasóink.

Az akkumulátoros gyomeltávolítóval például rengeteg vesződség megspórolható a tavaszi kerti munkák során. Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!