Ha utazik, ezt semmiképpen ne hagyja otthon!

powerbank, vásárlás, akkupakk,hordozható, töltő, összeállítás
Vannak strapabíróbb modellek is.
Vágólapra másolva!
Tetszik vagy nem, de attól még tény, hogy a hordozható elektronikai eszközök, mostanra az életünk szerves részévé váltak. A telefon, tablet, fényképezőgép, hangszóró vagy akár a laptop sok embert a nyaralásra is elkísér. Ezek viszont mindig épp a legrosszabbkor merülnek le, de erre van egy nagyon jó megoldás, a powerbank.
Vágólapra másolva!

Mobileszközeink jellemzően akkumulátoros készülékek, tehát a működéshez szükséges energiát egy belső telepről kapják. Kirándulás, utázás, fesztiválozás vagy kempingezés közben viszont ezeket sokszor csak bajosan lehet a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni. Viszont így sem kell tartani a telep lemerüléséről, hiszen léteznek már olyan hordozható termékek, amelyek képesek utántölteni az akkumulátorokat.

Egy jó powerbank egyszerre több eszközt is lépes energiával ellárni. Forrás: Origo

Ezek a powerbankok vagy más néven akkupakkok, amelyek hazánkban is egyre népszerűbbek. Ma már a választék ezekből a termékekből óriási, azaz rengeteg különféle termék közül lehet választani. Sok megkeresést kaptunk, amiben olvasóink arról érdeklődnek, hogy melyik a legjobb ilyen eszköz, mi mit ajánlanánk. Mostani cikkünkben erre próbálunk választ keresni.

Azt érdemes rögtön leszögezni, hogy Szent Grál ebben a termékcsaládban sincsen, tehát nincs olyan masina, ami mindig, minden körülmények között tökéletes választás lenne.

Inkább arra próbáltunk fókuszálni, hogy mik azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelmbe venni egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

Mire kell figyelnünk, ha powerbankot vennénk?

Kapacitás: Ez a milliamperórában (mAh) megadott érték arról szolgáltat információt, hogy mennyi energia eltárolására képes egy adott termék. Értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál jobb a termék. A kapacitásból ki lehet számolni egyszerűen, hogy mennyi eszközt tudunk vele feltölteni, hiszen azok akkumulátorait is ugyanilyen mérőszámmal jelzik. Tehát például egy 5000 mAh-s telefont egy 10 000 mAh-s powerbankkal kétszer tudunk feltölteni teljesen a nulláról. Manapság a hordozható akkupakkok kapacitása jellemzően 5000 - 20 000 mAh között alakul.

Méret/súly: Ez sem elhanyagolható szempont, hiszen egy kicsi, ultrakompakt darabot könnyű zsebre vágni. A kirándulásnál vagy kerékpározásnál pedig egy idő után minden dekagramm számíthat, főleg ha nehéz a terep.

Csatlakozók száma: Bizony már akadnak olyan powerbankok is, amelyekkel egyszerre több eszköz is tölthető. Ehhez viszont értelemszerűen az kell, hogy több csatlakozó legyen rajtuk.

Vannak strapabíróbb modellek is. Forrás: Origo

Strapabírás: Amennyiben valaki durva körülmények között használná a terméket, tehát ahol van rá esély, hogy megázik, beleesik a sárba, homokba vagy egy tóba, akkor bizony érdemes olyan modellt választania, amelyet elláttak a megfelelő védőfelszereléssel. Ugyanis lehet már kapni olyan powerbankokat is, amelyek akár egy atomtámadást is túlélnek.

Ha kempingezni megyünk kedvencünkkel, akkor sem kell lemondanunk az elektronikai eszközeink nyújtotta kényelemről. Forrás: Origo

Naptámogatás: Akadnak olyan hordozható akkupakkok, amelyekre applikáltak egy kisebb-nagyobb napelemet. Ennek köszönhetően a napsugarak is képesek tölteni, ami igen hasznos lehet. Ennek csak akkor van értelme, ha valaki órákon át kinn tudja hagyni, hiszen azért idő kell ahhoz, hogy megteljen energiával.

Lámpa: Jó tudni, hogy léteznek olyan powerbankok, amelyek rendelkeznek saját fényforrással. Így egyben akár elemlámpaként is funkcionálhatnak, ez pedig értelemszerűen igen jól jöhet például a kempingezés során, hiszen ezzel helyet is lehet spórolni.

Biztonság: Ilyen eszközt érdemes megbízható helyről, tehát stabil hátterű webáruházból rendelni, illetve törvényesen működő üzletben megvásárolni. Azaz senkinek nem javasoljuk, hogy csak úgy vegyen az utcán vagy piacon bárkitől egy hordozható akkupakkot. Amennyiben valaki betartja ezt az egyszerű szabályt, akkor nem kell tartania semmitől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!