Titokzatos sebezhetőség lehet a Facebookban

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Sorra veszítik el a felhasználói fiókjaikat az internetes bűnözők áldozatai.
Vágólapra másolva!

Hetek óta szállingózó beszámolók alapján úgy tűnik, hogy internetes bűnözők rejtélyes sebezhetőséget találtak a Facebookban, amellyel váratlanul kizáratják a mit sem sejtő felhasználókat a közösségi oldalon regisztrált fiókjaikból.

Csak spekulálni lehet arról, hogy mi folyik az Instagram és a Facebook háza táján Forrás: Kaboompics / Pexels

A beszámolók szerint az áldozatok egyszer csak értesítő e-mailt kapnak a Facebooktól, hogy a közösségi irányelvek megsértése miatt a szolgáltatás letiltotta a felhasználói fiókjaikat. Ők maguk semmi szabálysértőt sem tettek, ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy bárki képes lett volna illetéktelenül bejelentkezni a fiókjaikba.

Arra viszont van bűnjel, hogy a letiltott fiókokhoz rejtélyes módon valaki teljes ismeretlen, spamek terjesztésére létrehozott Instagram-fiókot rendelt hozzá. Az Instagram idővel letiltja ezeket a spameket terjesztő fiókokat, az intézkedésnek pedig a hozzájuk kapcsolt facebookos fiókok is áldozatul esnek,

azok is automatikusan letiltásban részesülnek.

A Facebookot és az Instagramot birtokló Meta hírünk írásáig semmiféle tájékoztatást sem adott az ügyben. Az eddigi hírek alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a bűnözők egy sebezhetőséget kihasználva tudják összekapcsolni a facebookos és instagramos fiókokat, ki tudják kerülni az ilyenkor kötelező jóváhagyási és hitelesítési procedúrát.

A bűnözők végső céljának az tűnik, hogy a szolgáltatások között megosztott chatelési funkción át spammel próbálják bombázni az áldozatok facebookos ismerőseit.

A tapasztalatok alapján az áldozatok nem képesek a terméktámogatáson keresztül visszaszerezni a fiókjaikat, a nagy techcégek esetében megszokott módon képtelenek az ügyükkel foglalkozni hajlandó ügyfélszolgálatost keríteni.

Az áldozattá válás elkerülésének módja szintén nem tisztázott, általános jó tanácskánt érdemes bekapcsolni a kétfaktoros hitelesítést, talán az jelen esetben is segíthet. A facebookos felhasználói fiókhoz kapcsolt webhelyek és appok ezen az oldalon tekinthetőek át és kezelhetőek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!