Vágólapra másolva!
Elvesznek a minőségi cikkek a gépileg generált tartalmak tengerében.
Vágólapra másolva!

Súlyos problémára hívta fel a figyelmet a Business Insider, a Google keresőmotor nemrég élesített legújabb rangsorolási változtatását követően drámai gyorsasággal kezdtek teret nyerni a generatív mesterséges intelligenciával írt anyagok a keresési találatokban. A helyzet alapvetően nem meglepő, hiszen ChatGPT-4 elérhetővé válása óta gombamód szaporodnak a teljes mértékben a technológiával generált „híroldalak" és egyéb webhelyek, az ügyeskedő készítőik a rajtuk megjelenített reklámokon keresztül próbálnak haszonra szert tenni.

Gyakran meg sem állapítható egyértelműen, hogy a keresőben talált weboldal tartalmát vajon ember írta vagy gép generálta Forrás: Shutterstock

Ettől függetlenül a jelenlegi problémát egyértelműen a Google rangsorolási algoritmusának megváltozása okozta. Ezzel párhuzamosan a vállalat ráadásul csendben átfogalmazta a keresőmotor hasznos tartalmakkal foglalkozó fejlesztői dokumentációját, már nem köti ki benne, hogy csak emberek által írott tartalmak minősülhetnek hasznosnak.

„Ez egy vicc. A hosszú formátumú, jól megírt, komolyan kutatott, eredeti képekkel illusztrált anyagaimat lekörözik az 500 szavas, MI-vel íratott cikkek (...) Úgy tűnik, hogy a Google rákényszeríti a kiadókat az MI-vel generált szemét készítésére, különben lehúzhatják a rolót" – panaszkodik az ügy kapcsán a Webmaster World fórum egyik felhasználója.

A Google nem kívánta kommentálni a helyzetet, azonban a sajnálatos valóság, hogy szándékosan sem tudná kizárni a keresőmotorjából a generatív mesterséges intelligenciával írt anyagokat, nem lehet azokat automatizált módon és kellő megbízhatósággal detektálni. Gyakran az embereknek is gondot jelent annak a megítélése, hogy ember vagy generatív MI tollából származik-e az olvasott anyag, például az egyetemi oktatók is egyre gyakrabban kerülnek ilyen dilemmába a hallgatók által beadott szövegek átnézésekor.

Emiatt a Google kénytelen lesz a beindexelt anyagok tartalmára fókuszálni, technikailag nem járható út a generatív MI által írt anyagok szűrése és hátrasorolása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!