Nem jár a szerzői jogvédelem az AI alkotásainak

AI
Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság szerint nem jár a szerzői jogvédelem azokhoz az alkotásokhoz, amelyeket mesterséges intelligencia hozott létre.
Vágólapra másolva!

Stephen Thaler számítógéptudós és a DABUS rendszere azzal vált híressé a médiában, hogy szerzői jogvédelmet és szabadalmakat követelt azoknak az alkotásoknak és találmányoknak, amelyeket az ő saját AI-rendszere alkotott meg. Ezt az USA szabadalmi hivatala korábban elutasította. Nemrég pedg Beryl Howell amerikai kerületi bíró Washingtonban támogatta a hivatalt, amikor szintén megerősítette a döntést: az AI ilyen munkáit nem lehet levédetni, ha emberi munka nélkül készültek. Csak emberi alkotók kaphatnak ilyen jogvédelmet.

AI Forrás: Origo

Thaler az USA mellett Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és más országokban is kampányolt, mérsékelt sikerrel. Thaler és ügyvédje fellebbeznek az amerikai döntés ellen. A helyi szabadalmi hivatal szerint a bíróság azonban jó döntést hozott.

Az AI-őrület a szerzői jogvédelem, szellemi tulajdon kapcsán igen sok problémát okozott, általában a tréningezéshez használják fel engedély nélkül a könyveket, cikkeket, képeket, de ennél durvább esetek, perek is vannak.

Howell szerint igen nehéz kérdésekkel nézünk majd szembe az AI miatt jogvédelem terén, de Thaler ügye nem volt az.