Felolvashatja a weblapokat az androidos Chrome

mobilozás böngészés android okostelefon smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyetlen komoly szépséghibája van a hamarosan érkező fejlesztésnek.
Vágólapra másolva!

Potenciálisan sokak számára érdekes újítás bukkan majd fel a Chrome androidos változatában, a 9to5Google felfedezése szerint a böngésző képes lesz felolvasni a weblapok tartalmát. Ez nem csak fogyatékkal élők számára lehet hasznos, de akár időspórolásra is kapóra jöhet, például koncentrációt nem igénylő tevékenységek végzése során fel lehet olvastatni az érdekesnek tartott híreket és cikkeket a telefonnal vagy tablettel.

Pár koppintással felolvastathatóak lesznek a cikkek a Chrome androidos kiadásában Forrás: 9to5Google

A weboldalak felolvastatásának lehetősége a jelenleg bétázó Chrome 121-től kezdve érhető el, bár egyelőre külön be kell kapcsolni a böngésző „chrome://flags" linkjén elérhető különleges beállítóoldalon, a Read aloud lehetőségről van szó.

Az aktiválását követően a felolvasási lehetőség a Chrome főmenüjéből lesz elérhető. A „hallgassa meg az oldalt" opcióra koppintva egy zenelejátszóéhoz hasonló felület jelenik meg, bele lehet tekerni a cikk szintetizált hangon megszólaltatott szövegébe, szüneteltethető a lejátszás, továbbá a lejátszás sebességének állítására (0,5-4×) is lehetőség van. A mobilozók több hang közül is választhatnak, továbbá bekapcsolhatják, hogy felolvasás közben ki legyen jelölve az éppen kimondott szöveg és automatikusan görögjön lefelé az oldal.

Egyelőre nem tudni, hogy a felolvasási funkció mikor válhat általánosan elérhetővé, és van egy kellemetlen limitációja: a böngésző háttérbe küldésekor leáll a felolvasás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!