Szappanopera húszmillió fegyver ellen

Vágólapra másolva!
Szerelmes nők a címe annak a brazil telenovellának, amelybe a szerzők beleírtak egy valós eseményt, a Copacabanára tervezet fegyverellenes tüntetést. A szappanopera készítői bíznak benne, hogy fegyverellenes akciójuk hatásos lesz a sorozatfüggő országban, ahol húszmillió be nem jelentett pisztoly és puska van az utcai csatákat vívó bandák birtokában.
Vágólapra másolva!

Fantázia és valóság találkozott az egyik legnézettebb brazil szappanoperában, amelynek szereplői nyíltan politizáltak. A Szerelmes nők szereplői a forgatókönyv szerint több napon keresztül beszélgettek arról, hogy csatlakoznak a bűnözéstől sújtott ország fegyverellenes mozgalmához, amely szeptember 14-re tüntetést szervezett Rio de Janeiro híres tengerparti fürdőhelyére. A Copacabanára meghirdetett demonstráció célja, hogy Dél-Amerika legnagyobb országában ne lehessen legálisan fegyverhez jutni. A pisztolyok, puskák, gépfegyverek és más ölőszerszámok terjedése ellen küzdő mozgalom különösen azután erősödött meg, hogy Rio de Janeiró-ban idén újra megerősödtek a bűnözésből élő fegyveres csoportok, amelyek a város utcáin vívták csatáikat és a karnevál megrendezését is veszélyeztették - írta a Yahoo.

A fegyverek ellen forgatókönyv szerint kampányoló színészek mellett a Szerelmes nők-ben szót kapott egy házaspár is, akinek a lányát márciusban lelőtték a riói metróban; a tizenötéves fiatallal egy eltévedt golyó végzett. A meggyilkolt kiskorú szülei lehetőséget kaptak rá, hogy felolvassanak egy petíciót, amelyben a fegyverek betiltását követelik és felszólítanak a tüntetés támogatására.

A fegyverek betiltásáért szervezett tüntetés beharangozása a Szerelmes nők részéről csak az egyik lépés volt a bűnözés elleni harc támogatásában. A telenovella stábja úgy döntött, hogy a sorozat színészei valóban menjenek el a rendezvényre, amiről felvételeket készítenek és belehelyezik a szappanopera történetébe, amely a valós elemek felhasználása ellenére természetesen kitalált eseményekből áll.

Forrás: ORIGO

A kampánytól jó eredményt várnak a szappanopera készítői, akik bíznak a műfaj hatásosságában. Optimizmusuk oka, hogy a Brazíliában szinte minden háztartásban követik a sorozatokat, amelyek az emberek mindennapi életének részeivé váltak.

"Miután a feleségem és én megjelentünk a telenovellában, egy napon belül negyvenezer támogató aláírást kaptunk" - mondta Carlos Santiago, a halott tizenéves lány apja, aki azt szeretné, ha összesen egymillió kérelem érkezne a törvényhozáshoz.

A fegyvervásárlás és -viselés szigorításáért küzdő sorozat egyik színésze, Tony Ramos is megszólalt az ügyben. "Nagyon komoly probléma, amiről nyíltan beszélni kell, különösen a televízió, illetve a szappanopera jó eszköz ehhez" - mondta a Szerelmes nők szereplője.

A brazil szenátus 2003 júliusában javasolta a fegyverviselés szigorítását, és azt is kinyilvánította, hogy véleménye szerint 2005-ben népszavazást kellene tartani a kézi lőfegyverek teljes betiltásáról. Az előterjesztés sikerét azonban megakadályozhatja, hogy a brazil törvényhozás alsóházában közismerten erős a fegyverlobbi.

A kritikusok szerint a valódi problémát nem a törvényesen viselt pisztolyok és puskák jelentik, hanem az a körülbelül húszmillió be nem jelentett lőfegyver, amely a bűnözők birtokában van.