Szombaton megküzd Matula és Zsebibaba

Vágólapra másolva!
A Nagy Könyv őszi fordulójának első televíziós adásában, szeptember 22-én eldőlt, hogy a 12 legnépszerűbb regény közül melyik regénynek melyik másik mű lesz a megfilmesített "ellenfele" az őszi elődöntők során.
Vágólapra másolva!

Az első elődöntőt október 1-jén, szombaton, délután hat óra öt perctől vetíti az m1. Ekkor a Micimackó, - megfilmesített változatának Alföldi Róbert a rendezője és az arca is - küzd meg a Tüskevár-ral, melyet Völgyesi Gabi, a Unique énekesnője képvisel, a rendezője pedig Elek Ottó.

Az első versenyfilmben Alföldi Róbert kirándulásra invitálja barátait és a nézőket is. Kézen fogja kollégáit - Kállai Ferencet (Micimackó), Tábori Nórát (Zsebibaba), Darvas Ivánt (Füles), Tordy Gézát (Nyuszi), Máthé Erzsit (Kanga), Törőcsik Marit (Malacka), Garas Dezsőt (Tigris), Bodrogi Gyulát (Bagoly) - és körbevezeti őket a helyszínen és a történeten. "Életem egyik legnagyobb büszkesége, hogy nem egészen fél óra alatt mindenki igent mondott és nagyon boldog volt a szereptől, a többiektől és tőlem is" - mondta Alföldi.

A forgatás helyszíne egy csodálatos kastély volt Pusztazámoron, ahol az első pillanattól kezdve mindenki otthon érezte magát. A kastély melletti parkhoz a méhek és a Bagoly fáján kívül egy tó és egy szépséges fasor is tartozott. A forgatókönyvet Alföldi Vörös Róbert dramaturggal együtt írta. "Soha nem tartottam igazán gyerekkönyvnek. Számomra sokkal fájdalmasabb és 'magányosabb' könyv. Nem biztos persze, hogy a gyerekeknek is mindig csak 'hip-hip-hurrá' dolgokat kell megmutatni, azonban az tény, hogy sokkal jobban érzem a könyvet már felnőttként. Egyébként ha valamit elkezdek, soha nem adom fel. Másrészről ez a munka mámor volt számomra" - lelkendezett Alföldi Róbert.

Fekete István Tüskevár-ának arca Völgyesi Gabriella. A rendező Elek Ottó, az operatőr Miklauzic Márton volt. "A koncepció, hogy egy fiatal pesti énekesnő intenzív meggyőzés után, elvállalván a feladatot, Fekete István és a Tüskevár nyomába ered. Egy sajátos tér-idő játékba helyezzük őt a berekben, oly módon, hogy párhuzamosan látjuk az ötven évvel ezelőtti történéseket, azaz Tutajos kalandjait Matula felügyelete mellett. Gabi picit 'szerencsétlen', de mégis számos humoros szituációt megengedő próbálkozását is látjuk, célja, hogy megismerje a regény és hőseinek világát. Gyakorlatilag a film az énekesnő története arról, hogy miként fogadja be a természetet, és hogyan fogadja be az őt. Gabi filmbéli dacossága és ellenérzései fokozatosan megszűnnek, és ez eredményezi azt, hogy a film végén a szó fizikai értelmében is találkozik Tutajossal és Matulával" - mondta a rendező.

http://www.uniquemusic.hu/
http://www.uniquemusic.hu/

"Számomra és stáb tagjai számára a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlan időjárás okozta. Kánikulában esőztünk, napos időt forgattunk felhőszakadásban. Csúszásról szó sem lehetett. A kiváló Barkó György csodálatos Matulaként bukkan fel a filmben, a 'gunyhó' pedig mindenkinek megdobogtatta a szívét. Jellemzésül csak annyit; a díszletműhely dolgozói, amikor megtudták, hogy mi a feladat, újraolvasták a regényt, hogy minden pont olyan legyen, mint ahogyan a könyvben le van írva" - tette hozzá.

A további versenyfilm-párok vetítése a következőképpen alakul (zárójelben az "arcok"):

Október 8. szombat 18 óra: A Mester és Margarita (Hernádi Judit) - A kis herceg (Gerlóczy Márton)

Október 15. szombat 18 óra: Egri csillagok (Sebestyén Márta) - A Pál utcai fiúk (Geszti Péter)

Október 22. szombat 18 óra: A Gyűrűk Ura (Csányi Vilmos) - 1984 (Ákos)

Október 29. szombat 18 óra: Abigél (Schubert Éva) - Harry Potter és a bölcsek köve (Szántó Dávid)

November 5. szombat 18 óra: Az arany ember (Kulka János) - Száz év magány (Udvaros Dorottya)