Lost: taroltak az eltűntek

Vágólapra másolva!
A hamarosan nálunk is bemutatásra kerülő Lost a legkeresettebb amerikai tévés import a Királyságban, megelőzve a húsz éve hatalmasat taroló Dallast. A rövidesen az RTL Klubon felbukkanó, máshol nézettségi rekordokat döntő sorozatot milliók követik figyelemmel világszerte.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban most szerdán mutatták be először a Lost (Eltűntek) című sorozatot, amely rögtön a nézettségi verseny élmezőnyében startolt. A Dallas húsz évvel ezelőtti sikerei óta nem vetítettek ilyen népszerű amerikai sorozatot a briteknél. Átlagosan 6,1 millió néző (az épp tévézők 26,8%-a) kapcsolt a Channel 4 műsorára, hogy megnézze a repülőszerencsétlenség túlélőinek hányattatásairól szóló folytatásos történetet. Még aznap estére műsorra tűzték a második epizódot is, amelyet ugyan kicsit kevesebben néztek (5,9 millióan), de arányában jobban teljesített (29,6%-os SHR).

"A Lost rendkívül jó fogadtatásnak örvend világszerte, bárhol mutassák is be, kivétel nélkül nézettségi csúcsokat ér el" - mondta Tom Toumazis, a Buena Vista International európai ágának vezérigazgatója. Az új sorozat máris nézettebb, mint az HBO tízrészes katonai drámája, az Elit alakulat, mely a briteknél kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett. A Lost debütáló epizódja további olyan sorozatokat pipált le rögtön, mint a Vészhelyzet, a Jóbarátok vagy a Szex és New York.

A trópusi szigeten rekedt túlélők viszontagságait bemutató Lost a legesélyesebb jelöltje a szeptemberben kiosztásra kerülő Emmy-díjaknak, ahol nem kevesebb, mint 12 kategóriában jelölték a legjobbak közé.

A történet röviden

"Egy repülőgép-szerencsétlenség negyvennyolc, mindentől megfosztott túlélőjének az új otthont jelentő távoli trópusi szigeten kell harcolnia az életben maradásért. Az emberpróbáló helyzetben egyesek pánikba esnek, mások abba a reménybe kapaszkodnak, hogy értük jönnek és megmentik őket. A barátokból, családtagokból, ellenségekből és idegenekből összeálló csapatnak együttes erővel kell megküzdenie a zord idővel és a nehéz tereppel.

A dzsungelben rejtőző titokzatos lények vérfagyasztó üvöltése azonban rettegéssel tölti el a szerencsétlenül járt társaságot. Ez a félelmetes, felfokozott és minden pillanatában izgalmas kaland a legjobbat és a legrosszabbat egyaránt kihozza a pokoli édenben rekedt emberekből" - írja az ismertető.

A sorozat - mely az amerikai ABC-n futott először - nem próbál meg bemutatni negyvennyolc túlélőt, ez már követhetetlen lenne. Tizennégy főszereplővel még csak-csak megbirkózik a tévénéző (a beköltözős valóságshow-k is hasonló létszámmal startolnak), így ennyi figura korábbi életét is bemutatják az epizódok során, visszaemlékezések, álmok formájában. Az első évad, 42 perces részek formájában, 25 epizóddal 2004 szeptembere és 2005 májusa között futott tengerentúlon.