Eleven fáklyák az HBO új sorozatában

Horici ker Burning Bush Az olthatatlan
Vágólapra másolva!
Az HBO Europe az önmagát felgyújtó Jan Palachról, pontosabban tette következményeiről készített minisorozatot, amely márciusban már itthon is látható lesz.
Vágólapra másolva!

Csehországban január 27-én mutatják be a Horici ker (Égő bokor) című szériát, melyet a magyar HBO is átvesz, Olthatatlan címmel. A háromrészes produkció itthon március 3-án kezd, és vasárnaponként kerül majd adásba.

A történet központi alakja a csehek által nemzeti hősként tisztelt Jan Palach, aki 1969-ben a Vencel téren felgyújtotta magát, így tiltakozva a kommunista diktatúra ellen. Tette jelképpé vált - Európa-szerte többen követték példáját, köztük a magyar Bauer Sándor is -, ennek megfelelően a sorozat sem Palach életével foglalkozik, inkább azt kísérli meg bemutatni, hogy sajátos tiltakozása miként hatott családjára, barátaira és a cseh társadalom egészére.

Forrás: HBO Europe

A forgatókönyvet a huszonnyolc éves Stepan Hulik írta, a személyes tapasztalatot az Oscar-jelölt rendezőnő, Agnieszka Holland (Európa, Európa; Teljes napfogyatkozás) adta hozzá, aki nemcsak hogy részt vett az 1968/69-es prágai eseményekben, de emiatt börtönbe is került.

---------------------

A prágai vetítésen és az azzal egybekötött sajtótájékoztatón az [origo] tudósítója is részt vett, erről a magyar premier előtt közlünk részletes beszámolót.