Véletlenül leleplezte ügyvédje Lagzi Lajcsit: így akarja elszabotálni a börtönbüntetést

Lagzi Lajcsi
Vágólapra másolva!
Lagzi Lajcsi állapota nem javult, megint erről beszélt az ügyvédje, Csontos Zsolt. Az áramlopásért elítélt zenész büntetésének körülbelül a felénél tart az ügyvéd szerint (nem teljesen világos, miért, hiszen összesen 3 év 6 hónapot kapott), és most derült ki, hogy folyamatosan a börtönkórházban van, eddig még egy napot sem töltött a cellában. A közelmúltban a lakodalmas zenész és az ügyvédje minden praktikát bevetett, az otthonápolási kérelemtől kezdve az Alkotmánybírósághoz beadott kérelemig, volt éhségsztrájk és depresszió a lapok szerint, de úgy tűnik, le kell töltenie a büntetését. Most kiderült: az egészségi probléma valójában az, hogy Lagzi Lajcsi speciális étrendet követ, hosszú időn keresztül hőkezelt (konfitált) ételt eszik csak, ami a börtönben elérhetetlen. Hagyományos ételt viszont nem fogyaszt - de arra nincs magyarázat, miért.
Vágólapra másolva!

A felénél tart Lagzi Lajcsi börtönbüntetése. A zenész ügyvédje azt mondta, nemrég jött ki a látogatásról, egy órát beszélt Lagzi Lajcsival. "Szóba került mindenféle téma, de mivel nem kaptam felhatalmazást arra vonatkozólag, hogy pontosan mik ezek, erről nem beszélhetek...

az állapota nem javult, igaz, nem is romlott az utóbbi időben. Kórházi körülmények között van, nincs igazán jókedvében. Bár tudja, hogy a büntetése felénél tart, véleményem szerint ő most sokkal inkább az előtte álló fél évre gondol szomorúan, semmint annak örülne, hogy a felét már letudta" - mondta az ügyvéd.

Lagzi Lajcsi Youtube

Korábban volt arról szó, hogy nem evett, vagy ha igen, akkor pépesítve követelte magának az ételt - erről több lap írt, de a muzsikus szerint korábban kinn is voltak étkezési problémái. "Én a bevonulásom előtt sem tudtam normálisan enni. Mindent megtettünk benn, egyeztettünk a konyhával is. Annyit tudok mondani, hogy

Az ellátásból és abból, amit itt vásárolni tudok. A boltba én nem megyek, de meg van oldva a bevásárlás egy lista alapján" - magyarázta nemrég egy interjúban.

Depresszió állítólag nem kínozza. "Nem igaz az, hogy magamba fordultam. Megjelent ez, részletesen taglalta a sajtó, de csak annyira fordultam magamba, ahogy egy ilyen helyen szoktak. Ez nem kabaré, itt mindenki végzi a dolgát... Semmiben nincs hiány, de azt tudni kell, hogy itt nem egy dáridós hangulat van. Rendszeres az orvosi vizsgálat és van egy állandó napirend, aminek én része vagyok: tartom magam ahhoz, amihez mindenki. Sem pozitív sem negatív diszkrimináció nem ér" - mondta.

Youtube

Az étkezését nem felügyelik, legalábbis nem nézik folyamatosan, mit művel: "Nem állnak mögöttem, hogy megettem vagy megittam-e" - közölte Lagzi Lajcsi. Többen vannak vele együtt az egészségügyi részlegen. "Elvagyok, tudok olvasni. Nem vagyok itt egy szent tehén, nincs egyedi elbírálásom... Telefonon és Skype-on tartom a kapcsolatot a családdal" - tette hozzá.

Zsírral itta a teát

"Az ügyfelem természetesen nem a bevonulása óta igényli a különleges étrendet, már hosszú hónapokkal előtte is speciális diétán volt. Ennek a lényege, hogy az általa fogyasztott ételeket hosszú, 8-10 órán keresztül sütik, főzik, konfitálják, speciális eszközöket használva. Nyilvánvaló, hogy börtönkörülmények között nem lehetséges és elvárható, hogy megkaphassa. Lajcsi először megpróbálkozott a benti koszttal, de nem tudta lenyelni a szilárd ételt.

Ilyen cellában töltheti börtönbüntetését Lagzi Lajcsi Forrás:FEOL

Ezután kérvényezte, hogy turmixolják le neki, de abban az állapotban olyan undort keltő lett, hogy inkább nem kért belőle. Ezért találta ki, hogy például a teájába tesz zsírt, és azt issza meg, hogy kalóriához jusson" - mondta az ügyvédje nyáron.

"Nincs bent mérlegelés, legalábbis Lajcsi még nem találkozott ilyennel, így nem tudja, hogy mennyivel lett soványabb az elmúlt időszakban. De az bizonyos, hogy egészségileg nem tesz jót neki (ahogy senkinek sem tenne) ez a komoly probléma. Én ugyan nem vagyok orvos, de ha így folytatódik, akkor 3-4 hónap múlva

amit nem biztos, hogy valaha ki fog heverni. Igen komoly tehát a tét. De fontos megjegyezni, hogy az ügyfelem azt üzeni: ez nem éhségsztrájk a részéről!" - tette hozzá.

Nem adják fel

Júniusban otthonápolással próbálkoztak. "Benyújtottam az otthonápolási őrizetre a kérelmet. Ez egyébként egy viszonylag új jogintézmény és várjuk, hogy a büntetés-végrehajtás ezzel kapcsolatban elkészítse a saját álláspontját. A BV orvosának kell megállapítania, hogy a fogvatartott megfelel-e a jogszabályi előírásoknak és fontos, hogy legyen egy olyan személy, aki írásban vállalja, hogy gondozza a beteget, ha kikerül. Ügyfelem esetében álláspontunk szerint a feltételek maradéktalanul teljesülnek. Laikusként pedig mindenki beláthatja, hogy nem szolgál büntetési célt, ha valaki folyamatosan egy betegszobán van elhelyezve a börtönben" – mondta akkor a Rádió 1 reggeli műsorában dr. Csontos Róbert.

A baracskai börtönben van a zenész Forrás: Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elutasított panasz

Lagzi Lajcsi és ügyvédje, dr. Csontos Zsolt később is mindent elkövettek azért, hogy valahogy kiszabadítsák a trombitást a baracskai börtönből. A napokban kiderült, hogy utolsó jogorvoslati lehetőségükkel is éltek, ugyanis

az Alkotmánybírósághoz fordultak

arra hivatkozva, hogy illegálisan gyűjtött titkos információkat használtak fel a korábbi büntetőeljárásban Lagzi Lajcsi bűnösségének bizonyítására. A védelem szerint ezek az információk jogszabályok megsértésével, tiltott módon kerültek elő, ezért nem lehetett volna felhasználni bizonyítékként.

Az alkotmánybíróság végül elutasította Lagzi Lajcsiék panaszát, ez azt jelenti, hogy több lehetősége nincs a szabadulásra, le kell tölteni a rá kiszabott időtartamot. Így a trombitás 2025-ben szabadulhat, hacsak nem érdemli ki valahogy a feltételes szabadlábra helyezését korábban.