Mit nézzen ma a tévében?

Pécsi Ildikó és Csorba András Az aranyember forgatásán 1962-ben
Pécsi Ildikó és Csorba András Az aranyember forgatásán 1962-ben
Fotó: Bojár Sándor
Vágólapra másolva!
Azokra gondolva, akik otthon töltenék az ünnepi hosszú hétvégét, jelen összeállításunkban a március 15-ei tévéműsorból kiválogattuk a magyar filmművészet azon alkotásait, melyeket bátran ajánlunk mindenkinek.
Vágólapra másolva!

Lúdas Matyi, a szegény, de furfangos libapásztor fiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében március 15-én 13:45-kor a TV2-n. A Lúdas Matyi 1977-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye alapján készült, rendezője Dargay Attila. A forgatókönyvet Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József írta, a zenéjét Daróci Bárdos Tamás szerezte, Liszt Ferenc műveiből kiindulva. Az animációs filmekre jellemző karikírozó stílusnak és a Romhányi József bevonásával írt párbeszédeknek köszönhetően Dargay rajzfilmjében a humor dominál. 1977. április 7-én mutatták be, ez volt Dargay első egész estés alkotása, és a második Magyarországon készült rajzfilm a négy évvel korábbi János vitéz után, melyet az M5-öt tűzött műsorra március 15-én 18:00-tól. 

Dargay Attila klasszikusa március 15-én 13:45-kor látható a TV2-n.
Dargay Attila klasszikusa március 15-én 13:45-kor látható a TV2-n
Fotó: NFI.hu

 

A János vitéz Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján, a költő születésének 150. évfordulójára készült.

A rajzfilm rendezője Jankovics Marcell. A forgatókönyvet Jankovics Marcell, Szabó Sipos Tamás és Szoboszlay Péter írta, zenéjét Gyulai Gaál János szerezte. Példátlanul népszerű volt a hazai filmszínházakban, több mint másfél millióan váltottak rá jegyet bemutatása évében. 

A János vitéz az első Magyarországon készült egészestés rajzfilm
A János vitéz az első Magyarországon készült egész estés rajzfilm
Fotó: NFI.hu

A történelmi kalandfilmek kedvelői is megtalálhatják számításaikat: a Hadik című 2023-as filmet 20:50 perctől láthatják a TV2-n.

A Hadik egy sodró lendületű kalandfilm, ami a magyar történelem egyik dicső, de kevésbé ismert mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével. A film igazi sztárparádé látványos és nagyszabású akciójelenetekkel.
 

A Hadik lenyűgöző történelmi kalandfilm
A Hadik lenyűgöző történelmi kalandfilm
Fotó: NFI.hu

A magyar filmgyártás klasszikusai közül 21:17-től A Duna tv-n látható majd Az aranyember, amely nemcsak a máig legnépszerűbb Jókai-adaptáció, de egyben a magyar filmgyártás történetének első szélesvásznú mozifilmje.

A film rendezője, Gertler Viktor által jegyzett forgatókönyv a főbb cselekményszálakat és a fordulatokat illetően hűen követi Jókai klasszikusát, de bátran él a dramaturgiai sűrítés eszközével is. Az aranyember Gertlernél elsősorban egy nagyívű, látványos, romantikus történet, de ezzel nincs egyedül. A korábbi adaptációk is ebből a fénytörésből láttatták Jókai klasszikusát.
 

Az operakedvelőknek pedig 21:30-tól az M5 műsorán látható Bánk bánt ajánljuk Vidnyánszky Attila rendezésében.

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával, a Bánk bánnal, mint lehetséges operatémával. A Vidnyánszky Attila rendezésében először 2017-ben színre kerülő produkció különlegessége, hogy az ősváltozat és az ún. baritonváltozat alapján készült. A Bánk bán kompozíciós története igen szövevényes, ráadásul nem csak Erkel kezéhez kötődik. Ez a produkció igyekszik a verziók legjobb megoldásaiból összeépíteni egy különleges, mindenki számára ismerős, mégis újszerű előadást.