Mit tudunk a True Detective folytatásáról?

Kali Reis, Jodie Foster, True Detective: Night Country
Fotó: HBO
Vágólapra másolva!
Bár a kritikák és a nézői visszajelzések nem voltak egyértelműen pozitívak, a True Detective negyedik évada, a True Detective: Night Country nézettségben igen jól teljesített az HBO-n, a sorozat eddigi legnézettebb szezonjává vált. Ennek megfelelően jön is a folytatás, készül az ötödik évad – itt vannak a részletek.
Vágólapra másolva!

Januárban mutatta be az HBO a True Detective, magyar címén A törvény nevében negyedik évadát, a True Detective: Night Countryt, amelyre öt évet vártak a rajongók – hiszen a harmadik szezon 2019 januárjában jelent meg.

Jodie Foster és Kali Reis a True Detective: Night Countryban
Jodie Foster és Kali Reis a True Detective: Night Countryban
Fotó: HBO / HBO

Az új alkotó, Issa López és az új főszereplők, Jodie Foster és Kali Reis közös munkája mindenképpen sikeres lett, ha csak a számokat nézzük, a True Detective: Night Country ugyanis az antologikus sorozat eddigi legnézettebb évadává vált: a Hollywood Life szerint a hat epizódra összesen majdnem 13 millió amerikai néző volt kíváncsi a különféle platformokon.

A True Detective sikerének titka

A True Detective első évada misztikus hangulatával, filozofikus beszélgetéseivel, Woody Harrelson és Matthew McConaughey remek alakításával nagyot robbant 2014-ben, a Rachel McAdamsszel, Colin Farrell-lel és Vince Vaughnnal visszatérő második szezon azonban már elég nagy mellényúlásnak tűnt, az első részek alapján így írtunk róla annak idején.

Matthew McConaughey és Woody Harrelson az emlékezetes első évadban
Matthew McConaughey és Woody Harrelson az emlékezetes első évadban
Fotó: HBO / HBO

2019-ben Mahershala Alival és Stephen Dorff-fal érkezett a harmadik évad, amely már jobban hasonlított az elsőre, visszatért a gyökerekhez – így viszont inkább tűnt utánzatnak, csak nem ért fel az eredetihez. A True Detective: Night Country ezzel szemben nem is lehetne másabb, mint az első szezon, szellemiségében azonban talán ez áll hozzá a legközelebb.

Milyen volt a negyedik évad?

Amíg a True Detective első évadának hangulati hátterét az amerikai Dél adta, addig a negyedik éppen hogy az Egyesült Államok legészakibb részén, Alaszkában játszódott, ahol egy kutatóbázis teljes személyzete eltűnt, a többhetes nyomozás során pedig egyszer sem jött fel a nap.

A True Detective eredeti készítőjének, Nic Pizzolattónak a legújabb etaphoz már semmi köze nem volt (sőt szidta is a közösségi médiában), az új, női alkotó és showrunner, Issa López viszont határozott vízióval vette át a munkát. „Amíg a True Detective férfias és izzadós volt, addig a Night Country hideg és sötét és női” – mondta López az A. V. Clubnak.

Az írót és rendezőt mexikóiként egyébként igen megviselte az alaszkai és izlandi forgatás, hiszen előfordult, hogy munka közben mínusz húsz foknál is hidegebb volt – a környezet és a történet azonban talán pont ezért vált hitelessé. „Ott voltunk, a színészek tényleg fáztak, az alkotók is fáztak” – magyarázta López, aki a forgatókönyv írása közben egyébként jobbára Billie Eilish számait hallgatta, nem véletlenül lett a Bury a Friend az új évad főcímdala.

Jön a True Detective ötödik évada

A Night Country sikere nyomán az HBO már februárban megrendelte a True Detective ötödik évadát, alkotóként Issa López is visszatér – a szereplők és a helyszínek azonban mások lesznek, ahogy az eddigi kiadásoknál is.

„Alig várom, hogy újra belevágjunk” – mondta López a megrendeléskor, a nézőknek azonban a végeredményre még biztosan sokat kell várniuk, miután az HBO már olyan sikersorozatai folytatását is 2025-re tolta, mint a The Last of Us, az Eufória vagy A Fehér Lótusz.