A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Részleteket árult el barátja Tompos Kátya haláláról

Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után, 41 éves korában, május 31-én hajnalban meghalt Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművész, akit nemrég helyeztek örök nyugalomra, temetése szűk családi körben zajlott.
Vágólapra másolva!

Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes 41 éves korában halt meg, hosszan tartó és ritka daganatos megbetegedése következtében, a napokban tartották temetését, a Farkasréti temető 31-es parcellájában. Betegségéről csak keveset lehetett tudni, és csak május elején derült ki, hogy ez volt a visszavonulásának oka. A színésznő mindaddig titokban tartotta, hogy milyen rossz az egészségi állapota, már a halála előtt is barátai győzködték, hogy kérjen segítséget, ugyanis egy speciális kezelésre lett volna szüksége.

Tompos Kátya megsegítsére hatalmas összefogás kerekedett pár nap leforgása alatt, egy gálaestet is tartottak, melynek bevételét teljes egészében a színésznő kezelésére szántak. Ezenkívül a Fábián Juli Emlékalapítványon keresztül is lehetett támogatni gyógyulását, ahová rengetegen küldtek pénzt azért, hogy a színésznő mielőbb megkaphassa a kezelést, de már túl késő volt.

Virrasztás, Tompos Kátya, TomposKátya, emléke, 2024. június 7., Várkert Bazár, Öntőház udvar
Gyertyagyútjással is tisztelegtek a színésznő emléke előtt június 7-én a Várkert Bazárban
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo  / Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Tompos Kátya azonban minden eshetőségre gondolt, ugyanis rendelkezett arról, hogy halála esetén a segítségére szánt összegeket utalják vissza az adakozóknak. Így mihelyst kiderült a pontos végakarata, a Fábián Juli Emlékalapítvány intézkedett is arról, hogy teljesítsék a színésznő kívánságát

Az Emlékalapítvány köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták a gyűjtést és azoknak is, akik részvétüket vagy együttérzésüket fejezték ki Tompos Kátya váratlan, tragikus halála kapcsán. Az alapítvány közölte, hogy két lehetőség van, egyrészt az adomány egy része az Alapítványnál maradhat, mellyel más rászoruló, beteg művészeket támogat, illetve a visszatérítést is lehetett igényelni pontos adatok megadásával.

Megrázó részletek derültek ki Tompos Kátya betegségéről

A színésznő a végakarata ellenére sem készült a halálra, legalábbis ezt állítja a színésznő egyik legjobb barátja, színpadi társa, Hrutka Róbert, aki többször is megszólalt már Topmos Kátya betegségéről, most azonban megrázó részleteket árult el arról, hogyan kezdődött és mi is történt pontosan az elmúlt pár hónapban. Hrutka elárulta, hogy Tompos Kátya már 2018-ban bekerült az onkológiára, de akkor még senki sem gondolta volna, hogy ilyen nagy a baj.

Azt gondolom, a hősöknek megvan az a képessége, az a mivolta, hogy nagyon szerények, alázat van bennük. Kátya úgy csinálta végig a betegségét, hogy a legjobb barátai előtt is nagyjából titokban tudta tartani

 - magyarázta Hrutka Róbert, aki nagyon közeli viszonyban állt Tompos Kátyával, hat évvel ezelőtt is őt kérte meg, hogy vigye haza a kórházból.

Tompos Kátya
A színésznő küzdelme a rákkal hat évvel ezelőtt, 2018-ban kezdődött, akkor még senki nem gondolta, hogy tragédiával végződik
Fotó: Mudra László - Origo

Elképesztő, ahogyan végigcsinálta, illetve, ahogyan felkészült erre az egészre, mert már benne volt a lehetőség, amikor az ember átlép egy bizonyos határt… 

Nagyon szűk az a mezsgye, ahol létezünk, és nem tudjuk, merre van tovább. Ezt Kátya elképesztően szerényen, visszahúzódva élte. 

Azt nem tudta, hogy meghal majd.

Mindig amikor egy halvány reménysugár felmerült – hála istennek, volt mellette egy orvos barátja, aki el tudta neki magyarázni, megértetni vele, hogy mi ez a folyamat, s ő találta például a további kezeléseket –, felkészült valahol rá, azért is keresztelkedett meg” - mesélte a zeneszerző, aki csodálta a színésznő kitartását, akaraterejét és azt, ahogyan a betegséghez való hozzáállását. Ezért is döbbentette meg őt és minden ismerősét Tompos Kátya halála, hiszen pár hónappal ezelőtt még reménykedtek benne, hogy meg fog gyógyulni.

Kátya azt mondta, hogy ott elkezdett egy jó irányba menni az egész, de elfogytak a keretek, felélték a tartalékaikat

- mondta a Best Podcastban Hrutka Róbert, Tompos Kátya jó barátja, aki arról beszélt, hogy márciusban a színésznő is úgy érezte, hogy javul az állapota, azonban a további kezeléseket már nem tudta finanszírozni, ezért is folyamodtak ahhoz, hogy gyűjtést szerveznek számára. Tompos Kátya az utolsó pillanatig méltósággal kezelte a betegségét, szabadidejében festett is, azonban látogatókat már nem igazán fogadott, a zeneszerző is csak ritkán látogatta meg.

Hrutka Róbert
Hrutka Róbert és Tompos Kátya nagyon közel álltak egymáshoz, jó barátja megrázó részleteket árult el a színésznő küzdelméről
Fotó: Facebook/Hrutka Róbert

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!