Vitézy Lászlóra emlékezik a közmédia

Vitézy László rendező
Vágólapra másolva!
Mint írtuk, nyolcvanhárom éves korában pénteken hajnalban meghalt Vitézy László. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Sára-Csoóri Életműdíjjal kitüntetett producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész több alkotása is megtekinthető a következő napokban a közszolgálati csatornákon.
Vágólapra másolva!

Vitézy László munkássága előtt tiszteleg műsoraival február 2-án és 3-án a közmédia. A Kossuth Rádió február 2-án, a 15:30-kor kezdődő Kalendárium című műsorában emlékezik meg Vitézy Lászlóról, valamint 19:30-kor megismétli a Nagyok című zenés portréműsorában elhangzott korábbi interjúját, amelyet a közmédia Sára-Csoóri Életműdíj átvétele után adott. 18 órától az M5 csatorna Librettó című műsora, majd az Agenda kulturális híradó idézi fel Vitézy László életét és munkásságát. 21:45-től a Duna a rendező 2012-es Pillangó című Móricz Zsigmond regényéből készült filmadaptációját tűzi műsorra. Az erre az időpontra tervezett Mága Zoltán 2024-es Újévi koncert szombaton 21:15-kor, két részletben látható.

fotó: Talán Csaba

A filmrendezőre emlékezik február 3-án 11:10-kor a Duna World, és 16:25-kor az M5 a Szerelmes földrajz című műsorral. 19 órakor az M5-ön látható a Sinka István Fekete bojtár vallomásai és Móricz Zsigmond Barbárok című novellája alapján készült, 2016-ban bemutatott A fekete bojtár című filmdráma.

Vitézy László pályája során kivételesen értékes és az egyetemes filmművészetet is gazdagító műveket hozott létre. A szocializmus tabutémáit szociografikus alapossággal megjelenítő alkotásaival, a magyar irodalom klasszikus műveit adaptáló rendezéseivel, kifinomult művészi látásmódjával örökre beírta magát a magyar filmtörténetbe.