A marihuána immár bizonyítottan erősen rákkeltő szer<br/>

Vágólapra másolva!
A marihuánát fogyasztókban tizenhatszor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki feji vagy nyaki daganat, mint a "sima" dohányosokban.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem Johnson Rákkutató Központjának kutatói elsőként jelentették be, hogy a marihuána használata bizonyítottan megnöveli különféle feji és nyaki daganatok kialakulásának kockázatát.
"A legtöbb ember nem gondolja, hogy a marihuána és a rák bármiféle kapcsolatban lenne" - mondja dr. Zuo-Feng Zhang, a vizsgálatok vezetője. "Valójában a marihuánában lévő rákkeltő anyagok sokkal erősebbek a dohányfüstben lévőknél."

Már korábbi laboratóriumi és klinikai tanulmányok is jelezték, hogy a marihuána fogyasztása olyan molekuláris változásokhoz vezethet a légutak hámszöveteiben, amelynek következtében rák alakul ki. Most először végeztek átfogó vizsgálatokat ennek bizonyítására, 340 személy bevonásával.

A kísérletben részt vevő embereknek bonyolult kérdőívet kellett kitölteniük, amely marihuána- és alkoholfogyasztásukról, illetve dohányzási szokásaikról faggatta őket. A válaszok alapján az egyes kockázati tényezők hatásait megfelelően szét lehetett választani, így a kiértékelésnél a marihuána használatának következményeit önmagában is tanulmányozhatták. A kísérleti alanyok közül 173 személy valamilyen feji vagy nyaki daganatban szenvedett, míg 176-an nem voltak betegek.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy a rendszeres marihuánafogyasztók között - akik naponta több szálat elszívnak - sokkal több a daganatos beteg, mint a "sima" dohányzók között. A marihuánában lévő anyagok ugyanis - amellett, hogy egyébként is erősen rákkeltők - legyengítik vagy megszüntetik a sejtek azon képességét, hogy megjavítsák a genetikai anyagban bekövetkező káros változásokat. Így a marihuánát fogyasztókban 16-szor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki feji vagy nyaki daganat, mint aki "csak" dohányzik.

A tudós szerint ezek után mindenkinek tudnia kell, hogy a marihuána szívása - akárcsak a dohányzás önmagában - rákot okozhat. A kutató azt is elmondta, hogy napjainkban nem véletlenül emelkedik az USA-ban ugrásszerűen a száj-, nyelv-, gége- és garatrákos esetek száma: a 60-as évek hippinemzedéke most ért abba az életkorba, amikor a szervezetben eddig halmozódó elváltozások már beindíthatják a kóros sejtburjánzásokat. Egy-egy daganat kialakulása ugyanis általában nem hirtelen következik be. A karcinogén (rákkeltő) anyagok folyamatosan halmozódnak a szövetekben, s egyre több változást (mutációt) okoznak a sejtek genetikai anyagában. A mai nézetek szerint számos ilyen változásnak kell felhalmozódnia, s ezután indul meg a daganat kialakulása.

Az Egyesült Államokban is a marihuána a legnagyobb mennyiségben fogyasztott könnyű drog. Becslések szerint a 12 évesnél idősebb lakosság 31 százaléka már fogyasztott vagy rendszeresen használ marihuánát. A tudományos vizsgálatok hamarosan nagyobb körben folytatódnak.

S. T.

Ajánló:

A hivatalos sajtóanyag az University of California honlapján.

Korábban: