Vágólapra másolva!
Magyarországon először rendezik meg az autizmus napját szeptember 13-án; az Uránia Nemzeti Filmszínházban pénteken délelőtt 10-től délután 4 óráig várják az érintetteket és az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A program célja, hogy ne csak az érintettek, hanem az egész társadalom is árnyaltabb képet kapjon az autizmusról és a betegségben szenvedők életéről.

A rendezvényen az autizmus kezelésében, kutatásában tevékenykedő legnevesebb hazai szakemberekkel és a szakminisztérium képviselőivel vitatkozhatnak kerekasztal beszélgetés során a szülők és a betegek képviselői.

Az alkalomból bemutatják Bánki Róza és Borzák Tibor: Nappali álmodozók című könyvét, illetve a kötet alapján készült filmet.

Hűvösvölgyi Csaba, az autizmus napját szervező Szabad Föld Lap- és Könyvkiadó Rt. marketingveztője elmondta: az év elején kereste meg kiadójukat egy szerzőpáros, akik az autistákról akartak könyvet írni. A közös munka során világossá vált, hogy az autisták ma Magyarországon mennyire hátrányos helyzetben vannak.

A kiadó ezért vállalta az autizmus napjának a megrendezését, ahol a szakmai fórum mellett a résztvevők autista szerzők verseit hallgathatják, vagy kiállítást láthatnak a betegségben szenvedő alkotók munkáiból.

Az autizmus a személyiséget átható, kommunikációs, szociális zavarokkal együtt járó fejlődési rendellenesség. Tízezer ember közül négy-ötnél jelentkeznek súlyos autista zavarok, de enyhébb, sokszor fel sem ismert autizmusban a népesség mintegy 0,2 százaléka szenved.

A jelenleg ismert fejlesztési módszerek mellett az autista gyerekek két-három százaléka képes az önálló életre, harminc százalék kisebb gondoskodást igényel, a többiek állapota viszont élethosszig tartó állandó felügyeletet kíván.