2002 szeptemberében Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke nyitotta meg a nagy sikerű sorozatot. Két és fél évvel később ő tartja a jubileumi előadást is, Kábítószerek - a kreativitás mítosza és a rombolás valósága címmel - amelyet élőben is láthatnak az interneten.

A kultúrtörténet bizonysága szerint az ember szinte mindig, minden  kultúrában alkalmazott olyan szereket - például az alkoholt, a nikotint, a kokaint, az ópiumot -, amelyek átmenetileg oldották szorongásait, serkentették teljesítőképességét, fokozták örömérzetét. A könnyen megszerezhető "mesterséges boldogság" ígérete a modern társadalmakat különösen védtelenné teszi az egyre pusztítóbb hatású szintetikusan előállítható tudatmódosító és ajzószerek (ecstasy, LSD, heroin stb.) terjedésével szemben.

Az előadás egyes drogfajták biokémiai-neurológiai hatásmechanizmusainak ismertetésén keresztül és művészeti példákat is megidézve mutat rá a kábítószerek veszélyeire, illetve arra, hogy a mesterségesen kiváltott eufóriás állapotok miért nem lehetnek tartós, az embert gazdagító öröm forrásai. A függőség gyors kialakulása miatt a kérdés túlmutat az egyéni döntés szabadságának területén - a kemény drogok napjaink egyik súlyos szociális, egészségügyi és nevelésügyi kihívását jelentik a bűncselekményekben játszott szerepük miatt is. Az egyén egészségét súlyosan veszélyeztetik, és képtelenné teszik a társadalomba, családba való beilleszkedésre. A mai Magyarországon konszenzus van a kemény drogok megítélésében, de az előadás tudományos érvekkel bizonyítja, hogy a valóban hatékony védekezéshez széleskörű társadalmi és politikai összefogás is szükséges.

Az előadás helye és időpontja:  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2005. március 7., 19:30

Mindentudás Egyeteme - nagy az igény

Az elmúlt évek legsikeresebb előadássorozata, a Mindentudás Egyeteme 2002-ben indult útjára, s most érkezett el a 100. előadásához. Mint azt Vizi E. Szilveszter az M2 Válaszd a tudást! című műsorában elmondta, az indulásnál még senki sem gondolta, hogy ilyen hihetetlen nagy össztársadalmi igény van a színvonalasan előadott, mindenki számára hozzáférhetően közölt ismeretek iránt. Az előadássorozatban korunk legérdekesebb tudományos eredményeiről legjobb tudósaink, világszerte ismert történészek, fizikusok matematikusok számoltak be közérthető, élvezetes formában - ez volt a siker alapja. A multimédiás "tálalás" is hozzájárult a sorozat sikeréhez: a műsor megjelent az interneten, a televíziókban, rádióadásokban volt hallható és több napilap, folyóirat is közölt részleteket az előadásokból.

Századik előadását játékkal, ajándékokkal és újdonságokkal ünnepli a ME. A 100. előadás helyszínén 18.00 órától "kávéház" nyílik fotókiállítással, melyre szeretettel és ajándékkal várják az érdeklődőket. A honlapon kvíz indul, a megfejtők és az aznap a Petőfi Rádióban zajló játék nyertesei Mindentudás Egyeteme ajándékokat, köteteket és Magyar Nagylexikon sorozatot is nyerhetnek.

Az előadás előtt mutatják be a ME újdonságait: megjelenik első e-learning tananyag, valamint a hűséges látogatóikat hallgatói kártyával ajándékozzák meg. A kártya pontgyűjtő rendszerben működik, a tesztek kitöltésével és az előadásokon való részvétellel gyűjtött pontokért később kedvezmények járnak. Részletek a ME honlapján olvashatók, jövő hét hétfőtől.

Tanuljon, játsszon, ünnepeljen a Mindentudás Egyetemével!

Megújult a honlap
 
A közelgő századik előadást a Mindentudás Egyetemének internetes honlapja is megünnepli: az olvasók igényeihez alkalmazkodva külsejében és tartalmában egyaránt átalakult a site. A változtatásokkal a remények szerint egyszerűbbé, áttekinthetőbbé, könnyebben kezelhetővé váltak az oldalak, amelyek ugyanakkor jóval több és rétegzettebb információnak adnak otthont.