Két amerikai és egy francia tudós kapta az idei kémiai Nobel-díjat - jelentette be október 5-én, szerdán a stockholmi Karolinska Intézet.

Az amerikai Robert H.Grubbs és Richard R. Schrock, valamint a francia Yves Chauvin veheti át a 10 millió svéd koronával (1,1 millió euró) járó magas elismerést a szerves szintézisen belüli metatézis-módszer kifejlesztésével érdemeltek ki. E módszer révén, amely Chauvin 1971-es eredményeire támaszkodik, egy speciális katalizátor segítségével laboratóriumi úton a korábbi eljárásoknál hatékonyabb módon lehet új molekulákat létrehozni a gyógyszergyártásban.

A Grubbs és Schrock által használt katalizátor lehetővé teszi, hogy a metatézis szobahőmérsékleten, normál nyomáson, levegővel érintkezve is működjön. Az eljárás a korábbinál kevesebb hulladékot is termel, így nagy lépés a környezetbarát vegyipar felé.

Robert H. Grubbs 1942-ben született, a kaliforniai Institute of Technology professzora. Richard R. Schrock a Massachusetts állambeli Istitute of Technology professzora. A 75 esztendős Yves Chauvin a Rueil Malmaison-i francia olajkutató intézet tiszteletbeli kutató igazgatója. Ő az első francia, aki Nobel-díjat kap Claude Cohen-Tannoudji 1997-es fizikai Nobel-díja óta.

Forrás: EPA Forrás: EPA

Forrás: EPA

Robert H. Grubbs

Richard R. Schrock

 Yves ChauvinA kedden bejelentett fizikai Nobel-díjat megosztva Roy J. Glauber, illetve John L. Hall és Theodor W. Hänsch kapta, a fény természetének tanulmányozásában elért eredményeikért, illetve ezek alkalmazott felhasználásért.

A hétfőn bejelentett orvosi-élettani Nobel-díjat Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál kutatók kapták megosztva a Helicobacter pylori nevű baktérium felfedezéséért, illetve annak megállapításáért, hogy a Helicobacter-fertőzés felelős a gyomor- és bélbetegségek egy részéért.

2004-ben a karcagi születésű izraeli Avram Hershko, a szintén izraeli Aaron Ciechanover, valamint az amerikai Irwin Rose a test fehérjéinek lebomlásával  kapcsolatos kutatásokban elért kiemelkedő eredményeiért kapta meg a kémiai Nobel-díjat.

A Nobel-díj 1901 óta a legrangosabb nemzetközi elismerés, melyet a fizika, a kémia, az orvostudomány és az irodalom területén, illetve a béke érdekében tett kiemelkedő teljesítményükkel vívnak ki a díjazottak.