Megtalálták a gyűlölet keletkezésének helyét

Vágólapra másolva!
Brit kutatók fölfedezték, hogy mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlöletet éreznek. A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a hasonló érzelmek - félelem, düh -, azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel - állítja Semir Zeki és John Romaya, a londoni University College két idegkutatója.
Vágólapra másolva!

A gyűlöletnél és a romantikus érzelmeknél egyaránt a nagyagy belsejében található úgynevezett putamen (az agy egyik mozgásirányító központja) és insula (az agykéreg szigetszerű területe) jön ingerületbe.

"A putamen más mozgatórégiókkal van kapcsolatban" - magyarázta Zeki. Ennek az agykérgi területnek az aktiválódását azonban nemcsak akkor figyelték meg a tudósok, amikor gyűlölt ellenség bukkant fel, hanem akkor is, ha a szeretett személy körül megjelent egy rivális. Zeki és kollégái szerint a terület aktiválása egy lehetséges támadást vagy menekülést készít elő. Az insula ellenben a nyugtalanító ingerekre reagál. "A szeretett és a gyűlölt arcok egyaránt lehetnek nyugtalanítóak" - mondta Zeki.

A kutatók a mágneses rezonancia vizsgálati módszerével elemezték 17 résztvevő agyi aktivitását, miközben azok egy általuk gyűlölt ember fényképét nézték. A legtöbb esetben volt szeretőkről, illetve munkahelyi vetélytársakról volt szó. Összehasonlításul a kísérleti alanyoknak semleges személyek fényképei szolgáltak.

A kísérlet előtt a kutatók minden egyes résztvevő gyűlöletét egy nullától hetvenkettőig terjedő skálán értékelték. Ha az alanyok eszerint gyűlölettel telinek bizonyultak, az ezt követő agyszkennelés során is különösen aktívnak mutatkoztak a megfelelő területek. Zeki szerint ez akár a bűnügyek indítékainak megítélésében is segíthet.