Vágólapra másolva!
A képen látható hölgy lesz Dél-Korea első űrhajósa, aki egy orosz űrhajó fedélzetén ez év áprilisában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik.
Vágólapra másolva!

Az orosz űrügynökség kérésére leváltották Ko Szan kijelölt dél-koreai űrhajóst, akinek április 8-án kellett volna a Nemzetközi Űrállomásra indulnia, s helyette dublőrét, Ji Szo Jeon 29 éves biológusnőt jelölték ki az űrutazásra.

Dél-Korea tavaly szeptemberben Ko Szant nevezte meg első számú jelöltjének, de az orosz űrhajózási hivatal a múlt hónapban kérte a jelölt személyének megváltoztatását, mert a jelölt megsértette az orosz kiképzőközpont szabályzatát. Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint Ko Szan engedély nélkül, egy orosz kollégája segítségével kölcsönzött ki egy könyvet a könyvtárból, amelyet tavaly szeptemberben hazaküldött. A férfi később visszaadta a könyvet, és a történteket azzal magyarázta, hogy egyéb holmijával együtt véletlenül került a hazaküldendő csomagjába a könyv. Az orosz űrhivatal hangsúlyozta, hogy a kis fegyelemsértésnek és engedetlenségnek is súlyos következményei lehetnek az űrben.

A 29 éves Ji Szo Jon, aki eddig a tartalék szerepét töltötte be, és szintén az orosz űrközpontban készült a küldetésre, tíz napot tölt majd az ISS fedélzetén öt kozmonauta, köztük egy amerikai nő társaságában.

Ko Szan továbbra is részt vesz a felkészülésben, a földi irányítóközpontban segít Ji Szo Jeon űrállomáson végzett munkájának koordinálásában.