Kórházba került Stephen Hawking

Vágólapra másolva!
Korunk talán legismertebb természettudósát, Stephen Hawking brit fizikust sürgősen kórházba kellett szállítani hétfőn.
Vágólapra másolva!

Hawkingot a cambridge-i Addenbrooke Kórházban ápolják. A professzor hivatalos internetes oldalán közölt legfrissebb, április 21-ei információk szerint megfigyelésre továbbra is bent tartják a kórházban. Jól van, családja Hawking teljes felépülésére számít. Tekintettel a nagy érdeklődésre a honlapot egy egyszerűbb változatra cserélték, hogy a szerver ki tudja szolgálni a látogatókat.

Mint közismert, a 67 éves professzor egy idegrendszeri betegség miatt hosszú ideje szinte teljesen lebénult, és kommunikációra is csak egy speciális beszédszintetizátorral képes, így tartja meg előadásait is. Legutóbbi fellépése az amerikai Arizona Egyetemen lett volna április 6-án, de ezt már le kellett mondani egy mellkasi fertőzés miatt, és miután visszatért Nagy-Britanniába, tovább romlott az állapota.

Stephen Hawking korunk egyik legnagyobb fizikusa, aki a fizikatudomány két alapvető pillére, az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika ("a nagy és a kis dolgok fizikájának") egyesítésén dolgozik. A nagyközönség előtt 1988-ban, Az idő rövid története című könyvével lett ismert.

Gyógyíthatatlan betegség

Az 1942-ben született Hawkingot a laikus nagyközönség is jól ismeri. Tudományos témái (általános relativitáselmélet, fekete lyukak, ősrobbanás, a Világegyetem története) érdeklik az embereket, és ő maga is sokat tett ezen érdeklődés kielégítéséért. Az idő rövid története című könyve minden bestseller-rekordot megdöntött, magyar kiadása is nagy siker volt. Mindössze 32 éves volt, amikor a brit tudományos akadémia, a Royal Society tagjává választotta, 1977-től egyetemi professzor Cambridge-ben. 1979 óta a matematika Lucas-professzora, ezt a posztot töltötte be valaha Isaac Newton is.

Hawking még egyetemista volt Oxfordban, amikor nem sokkal 21. születésnapja után kiderült, hogy egy különleges, gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri elváltozásban (amyotrophiás laterosclerosis, Lou Gehrig-kór) szenved. Önvallomása szerint korábban unta az életet, de ahogy tudomást szerzett betegségéről, élvezetet talált abban, hogy él. Megnősült, három gyermeke született. 32 éves koráig képes volt önállóan étkezni, segítség nélkül lefeküdni, felkelni.

Ezután először náluk lakó egyetemi tanítványai, majd 1980-tól reggel és este néhány óráig hivatásos ápolónő volt segítségére. 1985-ben tüdőgyulladást kapott, és gégemetszést hajtottak végre rajta. Ettől kezdve 24 órás segítségre, gondozásra szorult. Beszéde már a gégemetszés előtt is nehezen volt érthető, tagolatlanul beszélt, mint a részegek. Csak néhány ember volt képes megérteni, ők tolmácsolták Hawking szavait. Így diktálta le tudományos dolgozatait, és tolmáccsal tartotta meg egyetemi óráit. A gégemetszés után többé már nem tudott beszélni.