Régi tapasztalat, hogy a szűk helyek – cipődobozok, fiókok, bevásárlószatyrok – mágnesként vonzzák a macskákat. A mókás pillanatokat a gazdik kihasználják, és naponta árasztják el a különböző weboldalakat képekkel és videókkal. A viselkedés okaira több magyarázat létezik.

A kutatók ugyan továbbra sem tudják megmondani, pontosan miért vonzzák a szűk helyek szőrös barátainkat, elméletek viszont léteznek. Ezek közül a legnépszerűbb feltevés az, hogy ösztönösen ragaszkodnak a dobozokhoz, mert biztonságot és menedéket nyújtanak.

Macska az íróasztalfiókban (Majna-Frankfurt, 2005)Forrás: DPA/AFP/Heiko Wolfraum

Könnyebben megszokják az új helyeket

Ezt látszik alátámasztani Claudia Vinke, a holland Utrechti Egyetem állatorvosának kutatása is. A szakértő a macskák stressz-szintjét vizsgálta. Azt találta, hogy a dobozokban rejtőző állatok előbb megszokták új környezetüket, és hamarabb kapcsolatot teremtettek gazdájukkal, mint azok, amelyek nem kaptak ilyen jellegű menedéket. A doboz tehát az úgynevezett megküzdési (coping) mechanizmus részévé válik.

Jó alváshoz biztonság is kell

Macska dobozban egy nemzetközi cicakiállításon (Kalinyingrád, 2014)Forrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

Persze egy ládika ideális helyként szolgálhat a pihenéshez is. A macskák képesek akár 18-20 órát is aludni egy nap, így ha a vadonban élnek, a túlélés szempontjából tanácsos valamilyen rejtett helyet találniuk.

„Ezek az állatok ösztöneikből fakadóan titokzatosak, ezért is szeretnek dobozokba bújni” – mondta a Business Insider magazinnak Stephen Zawistowski, az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) állatvédő szervezet tudományos tanácsadója.

Konfliktuskezelésből egyes

Tanulmányok is alátámasztották azt a megfigyelést, hogy a macskák nem túlságosan jó konfliktuskezelők, ez is hozzájárul ahhoz, hogy inkább egy csöndes kis kuckót keresnek maguknak.

Ez persze nem csak doboz lehet. Egyedi anatómiai felépítésükből adódóan szinte bármilyen szűk helyre beférnek: fiókokba, bevásárlószatyorba, sőt még akár a teafőzőbe is. A keskeny helyek kellemes hőmérsékletű környezetet is nyújtanak a cicáknak.

Egy 2006-os kutatásban azt tapasztalták, hogy a házi macska számára az ideális klímatartomány 30 és 36 Celsius-fok között van. Ebben a hőmérsékleti zónában az állatoknak nem kell extra hőt termelniük önmaguk melegen tartásához, emellett pluszenergiát sem szükséges fordítaniuk arra, hogy hűtsék magukat.

Az emberekhez képest tehát jobban tolerálják a magasabb hőmérsékletet, egy hullámpapírból készült doboz nyújtotta keskeny tér pedig remek hőszigetelőként funkcionál számukra.

Örökbe fogadott kóbor macska egy ketrecben (Csengdu, Kína, 2015)Forrás: Imaginechina/Xiao Jia

A kör közepén állok

Talán a legérdekesebb megfigyelés mégis az, hogy mi vonzza a macskákat egy földre rajzolt kör közepébe.

Ezt kipróbálhatjuk, ha a padlón krétával vagy szalaggal egy kört formálunk. Kedvencünk nagy valószínűséggel az alakzat közepére fog leülni. A jelenség valódi internetes „mémhullámot” generált, a lelkes cicarajongók pedig külön tematikus oldalt is létrehoztak, amelyen fotók és videók formájában megoszthatják kedvenceik kerek formák iránti rajongását.

Daniel Mills állatviselkedés-szakértő szerint a „macskakörtrükkel” akkor fogunk sikerrel járni, ha az alakzatot akadályként alakítjuk ki, például ruhadarabokból. „Az alacsony akadályok, a dobozokhoz hasonlóan, biztonságérzetet adnak az állat számára, főként akkor, ha le is tudnak hasalni mögéjük” – mondta a szakember.