Eláruljuk a mentális egészség legjobb receptjét

alvás
Sokan nem is gondolnák, hány faktor játszik szerepet a minőségi alvásban
Vágólapra másolva!
Bizonyára mindenki ismeri azt a tanácsot, miszerint minden este aludjunk nyolc órát, mert ebből számos egészségügyi előnyünk származik. Ám az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint az alvás minősége a legfontosabb tényező a jó mentális egészség előrejelzésében, sokkal inkább, mint az alvással töltött órák száma, a fizikai aktivitás és az étrend.
Vágólapra másolva!

A nem kielégítő mennyiségű és minőségi alvást már többször összefüggésbe hozták a rossz mentális egészséggel, beleértve a depressziót és más hangulati rendellenességeket. A jól átgondolt étrend fogyasztása szintén bizonyítottan segít megelőzni ezeket, sőt, a rövid ideig végzett testmozgás szintén fokozhatja a lelki és fizikai egészséget.

A tudósok ezért most kifejezetten az alvást, az étrendet és a testmozgást vették górcső alá, hogy megértsék, melyiknek van a legnagyobb hatása a fiatal felnőttek mentális egészségére.

Sokan nem is gondolnák, hány faktor játszik szerepet a minőségi alvásban Forrás: Pexels

– mondta Shay-Ruby Wickham, az Otago Orvosi Iskola kutatója, a tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Míg átfogó kutatások már kimutatták az alvás, a fizikai aktivitás és a diéta mentális egészségi és jóléti előnyeit, mindhárom viselkedés együttes vizsgálata eddig még nem történt meg.

A szakemberek szerint ugyanis ha ismerjük ezeknek az életmódbeli magatartásoknak a fontosságát, külön-külön vagy egymással kombinálva, akkor

a fontossági sorrend meghatározása sokat segíthet a legjobb mentálhigiénés módszerek kiválasztásában.

A testmozgás is rendkívül fontos tényező Forrás: pexels.com

A Frontiers in Psyhhology szaklapban publikált tanulmányban a kutatók több mint 1 100 18-25 év közötti fiatal felnőttet kérdeztek meg annak érdekében, hogy összehasonlítsák a mentális egészséget befolyásoló, „három legnagyobb" egészségügyi tényezőt. Az önkénteseket kérdőíven kérdezték meg azt aktuális hangulatukról, közérzetükről, étrendjükről, testmozgásukról és alvási szokásaikról.

– mutatott rá Shay-Ruby Wickham. – Kevesebb depressziós tünetről számoltak be azok az emberek, akik éjszakánként közel tíz órát aludtak, míg jóval többről azok, akik túl kevés, tehát kevesebb, mint nyolc órát szunyókáltak vagy túl sokat, tehát több mint tizenkét órát töltöttek alvással.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a nyers gyümölcs és zöldség mérsékelt adagjának napi fogyasztása szintén korrelál a jobb közérzettel.

És bár a fizikai aktivitás volt a jólét második legegyértelműbb mutatója, az alvás minősége előzte mégis megelőzte.

A megfelelő étrend szintén fontos faktor Forrás: pexels.com

– magyarázta Wickham, aki szerint így kijelenthető, az alvás a jó mentális egészség legerősebb előrejelzője.

Hozzátette: eredményeik azt sugallják, hogy az alvásminőséget célzó jövőbeli életmódbeli beavatkozások igencsak előnyösek lehetnek a mentális egészség és a közérzet javításában. A fizikai aktivitást és az étrendet azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.