Az Észak-Amerikát sújtó hőhullám oka a klímaváltozás állítják a kutatók

globális felmelegedés
A globális felmelegedés hosszútávú folyamatnak tűnik (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
"Gyakorlatilag lehetetlen" lett volna egy ilyen rekordhőmérsékletekkel és számos halálos áldozattal járó hőhullám kialakulása az Egyesült Államokban és Kanadában a klímaváltozás hatásai nélkül - ezt állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport elemzése.
Vágólapra másolva!

A klímatudósokból álló csapat arra az eredményre jutott, hogy a múlt héten Észak-Amerika egyes részeire lesújtó hőhullámot rendkívül nagy valószínűséggel a globális felmelegedés okozta. A tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a klímarendszer átléphetett egy határt, és már egy kis felmelegedés is felgyorsítja az extrém hőmérsékletek kialakulását, ami további, halálos áldozatokat is követelő hőhullámokkal fenyeget.

A Csendes-óceán északnyugati térségében a most lezajlott hőhullám alatt számos melegrekord megdőlt. A Brit Columbia-i Lyttonban 49,6 Celsius-fokos hőséget mértek, ami új kanadai rekordnak számít. A falut a hőségben futótűz pusztította el szinte teljesen.

Az egyesült államokbeli Oregon és Washington államban és Kanada nyugati tartományaiban több városban mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet.

Globális felmelegedés (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/Rana Dias/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Rana Dias/Caia Image/Science Pho

A tudósok szerint a most tapasztalt rendkívül szélsőséges hőmérséklet messze kívül esett a történelmileg megfigyelt hőmérsékleti tartományon. A statisztikai elemzés szerint a most tapasztalt meleg 1000 évente egyszer fordulhat elő, az iparosodás előtti időszakhoz képest az emberi tevékenység miatt 1,2 Celsius fokkal megnőtt globális hőmérséklet körülményei között is ritka jelenség.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása - például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése - által okozott felmelegedés nélkül legalább 150-szer ritkább, vagy gyakorlatilag lehetetlen lenne egy ilyen jelenség - hangsúlyozták a tudósok.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a károsanyag-kibocsátás jelenlegi szintje mellett 2040-re 2 Celsius-fokkal nő a hőmérséklet a globális felmelegedés miatt.

Az iparosodás előtti szinthez viszonyított 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén a múlt heti hőhullám még egy fokkal melegebb lett volna, ami potenciálisan 50 Celsius-fok fölötti rekordhőmérséklettel járt volna. Két Celsius-fokos globális hőmérsékletemelkedés mellett az olyan hőhullámok, mint amilyen most Észak-Amerika egyes részeit érte, öt-tíz évente bekövetkezhetnek.

A World Weather Attribution elnevezésű kezdeményezés tudósai éghajlati modellek segítségével hasonlították össze, hogy mit okozott a jelenlegi felmelegedés és mi lett volna a klímaváltozás hatásai nélkül. Két magyarázatot találtak arra, hogy mi tette valószínűbbé a most tapasztalt szélsőséges hőséget.

Az egyik magyarázat szerint a jelenség egy "statisztikai balszerencse", a korábbi aszály és a szokatlan légköri körülmények a klímaváltozással együtt vezettek a kiugró hőmérsékletek kialakulásához, és még mindig nagyon ritka eseménynek számít.

A másik magyarázat szerint azonban a globális klímarendszer átlépte azt a határt, amikor már a legkisebb globális felmelegedés is a hőmérséklet gyors emelkedéséhez vezet, és ez alapján a korábbi klímamodellek előrejelzéseivel szemben gyakrabban várhatók olyan hőhullámok, mint a mostani.

A tudósok szerint a hőhullámokra az északi félteke más térségeiben, Európában is fel kell készülni.

A kutatócsoport egyik vezetője, Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változások Intézetének tudósa "példátlannak" nevezte a most tapasztalt rekordhőmérsékleteket, és aggasztónak tartotta, hogy 4-5 Celsius-fokkal nőttek a rekordok. Már csak azért is, mert szerinte "nem zárhatjuk ki, hogy most olyan szélsőséges hőséget tapasztalunk, amilyenre egyébként csak a globális felmelegedés magasabb szintje esetén számíthattunk volna".