Ezek a dolgok befolyásolhatják a pajzsmirigy kezelés hatékonyságát

pajzsmirigy
Pajzsmirigybetegnek a főtt a káposztafélélet mellőzni az étlapról csak az esetben szükséges, ha fogyasztásuk a főzés ellenére is negatívan hat a pajzsmirigy működésére, megnehezíti a hormonpótló gyógyszerek beállítását. A káposztafélék mellett a szója is gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését, fogyasztása pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott.
Vágólapra másolva!
A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul-vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigy probléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel. Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.
Vágólapra másolva!

Más készítményre vált

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigy hormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól (bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti). Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre. Az ATA (American Thyroid Association) azt javasolja, hogy a TSH szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor se váltson, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Kihagyja a tablettákat

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy a pajzsmirigy gyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad (akár rendszeresen) akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Pajzsmirigybetegnek a főtt a káposztafélélet mellőzni az étlapról csak az esetben szükséges, ha fogyasztásuk a főzés ellenére is negatívan hat a pajzsmirigy működésére, megnehezíti a hormonpótló gyógyszerek beállítását. A káposztafélék mellett a szója is gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését, fogyasztása pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy-tulmukodes

Más szokások

Szintén befolyásolhatja az pajzsmirigy kezelés hatását az, ha az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy minden nap ugyanúgy vegye be a tablettát! A legjobb természetesen az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné. ugyanis az ételek, italok (főleg a kávé) befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Teherbe esik

Ha terhes lesz, akkor is szednie kell a pajzsmirigy gyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind önnek, mind a fejlődő babának szüksége van rá a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigy gyógyszere adagját- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Más gyógyszereket is szed

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterin csökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrendkiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!

Pajzsmirigybetegnek a főtt a káposztafélélet mellőzni az étlapról csak az esetben szükséges, ha fogyasztásuk a főzés ellenére is negatívan hat a pajzsmirigy működésére, megnehezíti a hormonpótló gyógyszerek beállítását. A káposztafélék mellett a szója is gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését, fogyasztása pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/ultrahang

Más étrend

Bizonyos élelmiszerek, mint a dió, szója, és a magas rosttartalmú ételek megzavarhatják a gyógyszerek felszívódását, csakúgy, mint a keresztesvirágú zöldségek, például a kelbimbó, a karfiol vagy a káposzta. Ezek mellett érdemes arra is figyelnie, hogy naponta közel azonos jódtartalmú ételeket fogyasszon!

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)