A technológia valóban megváltoztathatja a cirkadián ritmust

A fény komolyan befolyásolhatja a cirkadián ritmust
Little boy waking up
Vágólapra másolva!
Manapság sokan a nap nagy részét nemcsak mesterségesen megvilágított helyiségekben töltik, hanem különböző képernyőket, többek közt telefonokat, számítógépeket és tévét is néznek. A legújabb tanulmányok szerint mindez azonban megzavarhatja a cirkadián ritmust, az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó belső órát.
Vágólapra másolva!

A cirkadián ritmus, mint a velünk született „testóra" számos életformában jelen van, beleértve a növényeket, gombákat és állatokat is. Az embereknél ez a biológiai óra a hipotalamuszban található, amely felszabadítja a melatonin nevű hormont.

Ez utóbbit gyakran „alvási hormonnak" nevezik,

mert éjszaka magas a szintje, de közvetlenül a reggeli ébredés előtt csökken. A modern technológia azonban fényt bocsát ki a villanykörtétől kezdve a legújabb érintőképernyős telefonig.

A cirkadián ritmus azokat a biológiai folyamatokat jelenti, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek Forrás: pexels.com

– mondta Jamie Zeitzer, a Stanfordi Egyetem professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mivel a cirkadián ritmusunk megváltoztatjhata a melatonin szintjét, ennek az „alvási hormonnak" a szintjét használhatjuk arra, hogy lássuk, mi befolyásolja testünk óráját.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fényes, mesterséges fény elnyomja az emberekben a melatonin termelését.

A fény komolyan befolyásolhatja a cirkadián ritmust Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

– magyarázta Dr. Cele Richardson, a Nyugat-ausztrál Egyetem munkatársa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy hosszabb ideig tart elaludni.

Az alvás-ébrenlét ciklusához kapcsolódó melatoninnak számos hatása van a szervezetben, de

a kutatók eddig nem tudták pontosan, hogy a csökkent mennyisége milyen hatással van az alvás minőségére.

Számos tanulmány foglalkozik a technológia használatával és az alvás minőségével, vagy az elalváshoz szükséges idővel. Bár ezek közül sokan találnak összefüggést a képernyőidő és az alvás között, az összefüggések gyakran gyengék.

– emelte ki dr. Richardson. – Vagyis mindez a idővel befolyásolhatja az alvást, ugyanakkor az alvásproblémákkal küzdő személyek később növelhetik a technológia használatát.

A mesterséges fény tehát egyértelműen megváltoztathatja a cirkadián ritmusunkat, ám hogy ez milyen hatással van alvásunkra, különösen az elalváshoz szükséges időre, az egyelőre még nem világos.