Bizarr lény mászott elő a csatornából Amerikában

Vágólapra másolva!
A furcsa kinézetű caecilianok végtag nélküli, féregszerű kétéltűek, amelyek több százmillió éve léteznek, de az Egyesült Államokban vadon élő egyedeket még nem láttak - mostanáig.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megerősítették, hogy a 2019-ben a floridai C-4-es (vagy Tamiami) csatornában egy Typhlonectes natans fajba tartozó caeciliant találtak - írja a Science Alert. A faj Kolumbiában és Venezuelában honos, testhossza a fél métert is elérheti.

Megtalálását követően az állatot a Floridai Egyetemre szállították, ahol DNS-vizsgálatok segítségével fajszinten is sikerült beazonosítani.

Coleman Sheehy herpetológus szerint nagyon keveset tudni ezekről az élőlényekről, az viszont egészen biztos, hogy az emberre és a helyi ökoszisztémára nem jelentenek veszélyt. Valószínűleg kisebb állatokkal táplálkoznak és vannak természetes ellenségeik.

Forrás: Noah Mueller

A caecilianok a föld alatt vagy sekély édesvizekben húzzák meg magukat. Kitűnő vadászok, de szinte teljesen vakok - innen jön latin elnevezésük is (a caecus szó vakot jelent).

A caecilianok méregmirigyekkel is rendelkeznek és valószínűleg ez lehet az első állatcsoport, ahol a képesség kifejlődhetett.

Egyelőre nem tudni, az állat miként juthatott el az Egyesült Államokba, azon belül is a C-4-es csatorna környékére, ahogy azt sem, hány egyed élhet szabadon a térségben. Az viszont biztos, hogy a régmúltban a caecilianok jelen lehettek az ország területén, korábban 170 millió éves fosszíliákat azonosítottak az USA-ban.