Mutatunk egy pofonegyszerű módszert az öregedés késleltetésére

egy láb, jóga, naplemente
Az egy lábon állás potenciálisan növelheti az élettartamunkat
Vágólapra másolva!
A kutatások azt mutatják, hogy ha képesek vagyunk bizonyos ideig egy lábon állni, akkor az a megfelelő egészségi állapotunkat jelzi. A legújabb tanulmányok szerint ha fejlesztjük ezt a képességünket, azzal növelhetjük az erőnlétünket és potenciálisan az élettartamunkat.
Vágólapra másolva!

Bár ha valaki féllábon áll, akkor azzal vállalja a fokozott fizikai aktivitással és az eséssel járó kockázatot, mégis javíthatja az életminőségét és növelheti az élettartamát.

– mondta Dawn Skelton, a Glasgow Caledonian Egyetem öregedési és egészségügyi professzora a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez az egyszerű kis gyakorlat képet ad agyunk egészségi állapotunkról és nem csak arról tanúskodik, hogy milyen egyensúlyérzékkel rendelkezünk.

Az egy lábon állás potenciálisan növelheti az élettartamunkat Forrás: Pinterest

Az egyensúly elérése és megtartása egy viszonylag összetett, több tényezős folyamat eredménye, amelyhez hozzátartozik a látás, a testhelyzet érzékelése és a belső fül. Ezeket mind az agyunk kontrollálja.

A motoros koordináció elvesztése, mint például az egyensúly megtartásának hiánya az agy károsodására utalhat.

A kutató hozzátette: a terhesség, a menopauza, valamilyen betegség diagnosztizálása és a nyugdíjba vonulás szintén megváltoztathatja az erőnket és az egyensúlyunkat, főleg azért, mert ezek befolyásolják a rendszeres fizikai aktivitásra való képességünket és motivációnkat. Viszont azoknál az embereknél, akik hosszabb ideig ülnek, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség, nagyobb derékbőség és elhízás.

– magyarázta Dawn Skelton. – És ha ez nem megy, akkor az egészségügyi problémákra hívhatja fel a figyelmet.

A szakemberek szerint minél aktívabbak vagyunk fizikailag, annál valószínűbb, hogy jó egyensúlyban leszünk, miközben jól ismertek a rendszeres mozgás szélesebb körű fizikai, pszichológiai és társadalmi előnyei is.

Jó hír azonban, hogy bármely életkorban javíthatjuk egy lábon állás képességét és ezzel az egyensúlyunkat.

A tanulmányok azt mutatják, hogy némi gyakorlás után sok esetben javult az egyensúly, ami erősíti a csípőcsont ásványi sűrűségét és csökkenti az esések esélyét is.