Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Ijesztő, mit vettek észre az óceánokban

Déli-óceán
Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.
Vágólapra másolva!
A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.
Vágólapra másolva!

A pénteken közzétett jelentés (Around the plastic world in 455 days) készítői 46 ezer kilométeres, 177 napos útjukon, Ausztrália nyugati partjairól indulva, Dél-Amerikát megkerülve, majd Ausztrália keleti partjaira visszatérve 177 vízmintát gyűjtöttek.

Kliti Grice, a kutatás vezetője, a perthi Curtin Egyetem geokémikusa azt mondta, a kiterjedt mintavétel különleges óceáni területek mikroműanyag-szennyezésének pontos mérését tette lehetővé.

- mondta Grice.

A mintákban járművek gumiabroncsából, pelletből, textilekből, építőanyagokból, kozmetikumokból és csomagolóanyagokból származó szemcséket találtak az óceán szinte minden területén.

A mikroműanyagok az eldobott műanyagszemétből keletkeznek lebomlással. Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) óceánokkal és a légkörrel foglalkozó osztályának egy kutatása úgy becsülte, 22,8 millió tonna mikroműanyag szennyezi a világ óceánjait, ennek többsége az óceánok fenekén hever.

A mikroműanyagok a vízi életet többféleképpen veszélyeztetik: mérgezi a halakat, amelyek lenyelik a mikroszemcséket, és koncentrált mennyiségben kerülnek az élelembe.

(MTI/Hszinhua)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről