Elutasítják a jutalmat a későbbi, finomabb falat reményében

szajkó, Garrulus glandarius
A szajkó (Garrulus glandarius) erdei, vagy ahhoz hasonló élőhelyeken országszerte elterjedt, gyakori fészkelő. Hazai állománya növekszik. Hangutánzó képessége közismert, legtöbbször az ölyv vijjogását hallatja.
Vágólapra másolva!
Egy régi mondás szerint a kézben tartott madár kettőt ér a bozótban, de úgy tűnik, az eurázsiai szajkók különböznek egymástól: a kutatók azt találták, hogy képesek visszautasítani az azonnali jutalmat egy finomabb, de késleltetett finomságért.
Vágólapra másolva!

Az önuralom kulcsfontosságú összetevő

Szakemberek legújabb tanulmányuk során azt találták, hogy azok a madarak, amelyek a legtöbb önuralmat mutatták, magasabb pontszámot értek el a különféle kognitív teszteken. Ez viszont arra utal, hogy intelligensebbek. A kapcsolatot korábban már a csimpánzoknál és tintahalféléknél is megfigyelték a tudósok.

– mondta Dr. Alex Schnell, a tanulmány első szerzője, a Cambridge-i Egyetem kutatója a The Guardian online portálnak. – Kutatásunk további bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy az önuralom kulcsfontosságú összetevője annak, hogy mit is jelent az állatvilágban intelligensnek lenni.

Szajkó (Garrulus glandarius) Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-gargla

A Philosophical Transactions of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmányban Schnell és munkatársai a következő kísérletet végezték: tíz európai szajkónak (Garrulus glandarius) egy sor fiókot mutattak be, amelyek elülső oldalát eltérő szimbólummal látták el.

Mindegyik egy-egy csemegét rejtett, amelyet a madár láthatott.

A kísérletek során a madarakat megtanították a fiókban lévő csemege elérhetőségére vonatkozó szimbólumokra: miközben az egyik fiók azonnal elérhető csemegét kínált, a másik fiók tartalma csak egyfajta késéssel volt hozzáférhető, a harmadik fiókban rejtőzők pedig továbbra is zárva maradtak. A madaraknak azt is megmutatták, hogy miután kiválasztottak egy csemegét, a többi lehetőség eltűnik.

Hasonló az úgynevezett „mályvacukor-teszthez"

Néhány madár csemegepreferenciáinak meghatározása után a csapat megvizsgálta, hogy a szajkók felkészültek-e arra, hogy megvárják a férget a „késleltető" fiókból, amikor azonnal elérhetővé vált egy kevésbé kedvelt nassolnivaló, legyen szó akár kenyérről, akár sajtról.

A kísérletek hasonlóak az úgynevezett „mályvacukor-teszthez" – a Stanford Egyetem kutatói által az 1960-as és 70-es években bemutatott híres kihívás a kisgyermekek számára, amelyben a gyerekek azonnal választhattak egy mályvacukrot vagy kettőt az édességek közül.

A másodikat csak akkor kapták meg, ha ellenálltak a késztetésnek, hogy az elsőt elfogadják. Az új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy míg a madarak eltérően várakoztak, mindegyikük képes volt „halogatni" az azonnali harapnivalót valami jobb reményében.

A kék szajkónak élénk, ragyogó kék színű tollai vannak Forrás: Wikimedia Commons/Darren Swim

– mutatott rá Schnell. – Ezzel szemben mások akár öt és fél percet is képesek voltak várakozni.

A csapat hozzátette, hogy a madarakon alig lehetett látni a reményteljes várakozást, amikor a finomabbnál finomabb csemegét a „nem elérhető" fiókban helyezték el. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy képesek késleltetni az étvágyukat, ha úgy tűnik, hogy megéri.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a tovább várakozó szajkók jobb általános intelligenciát mutattak, amint azt öt különböző kognitív teszt is meghatározta.

A kutatók úgy félik, újabb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megértsék ennek a kapcsolatnak az evolúciós eredetét.