Fantasztikus kép készült a veszélyeztetett, bizarr külsejű, kezén sétáló halról

100degreesEMWL EMWL anglerfish australia brachionichthyidae brachionichthys hirsutus derwent river diving double front snoot fish handfish handfishes hobart lophiiformes marine life nauticam photography plongée poisson retra retra flash pro retra lsd scub
A foltos kézhal díjnyertes képe
Vágólapra másolva!
A horgászhalak rendjébe tartozó kézhalak a világ legfurcsább és egyben a legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak.
Vágólapra másolva!

Nemrég egy kezén szívesen sétálgató hal képe nyerte az Ocean Art 2022 fotóverseny hidegvízi kategóriájának első helyét. A Nicolas Remy fotós által készített felvételen látható pettyes kézhal (Brachionichthys hirsutus) valójában nem igazi kezekkel, hanem módosított mellúszókkal rendelkezik, ezekkel sétál a tengerfenéken.

A pettyes kézihal kritikusan veszélyeztetett, a vadon élő egyedek száma mindössze 3000-re tehető. Így érthető, hogy Remynek egy maratoni, kilencórás merülésre volt szüksége, mire talált egyet a tasmaniai Hobartban, a Derwent folyóban. Remy kifejezetten a foltos kézihal keresésére célozta meg a helyet, mivel ez a faj ismert tartózkodási helye, de a mindössze két méteres látótávolság miatt az állat megtalálása nem volt könnyű feladat.

A foltos kézhal díjnyertes képe Forrás: © Nicolas & Léna REMY/Nicolas & Léna Remy

Az iszapos sötétségben való sodródás végül kifizetődött, és néhány ügyes világítóeszköznek köszönhetően Remy el tudta készíteni ezt a lenyűgöző felvételt a híres "kézhalról", olvasható az IFLScience beszámolójában.

A foltos kézhal a horgászhalak egy olyan faja, amely csak Ausztrália délkeleti részén és Tasmánia partjainál található meg. Rákfélékkel, férgekkel és kagylókkal táplálkoznak.

Sajnos a kézhalak napjai meg vannak számlálva. A pettyes kézhal rokona, a sima kézhal (Sympterichthys unipennis) lett az első tengeri halfaj a modern halak közül, amelyet 2020-ban kihaltnak nyilvánítottak.