Ezért érdemes lehetőség szerint elkerülni az ingázást

ingázás, tömegközlekedés
Kevesen élvezik igazán az ingázást
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben egyre több vállalat kérte arra az alkalmazottait, hogy teljes vagy részmunkaidőben térjenek vissza az irodába a járvány miatt elrendelt távmunka után. Bár a szakemberek szerint mindenképpen jó dolog, ha a kollégákkal kommunikálunk, az ingázás mégis negatív hatással lehet az egészségünkre attól függően, hogy mennyi ideig tart.
Vágólapra másolva!

A hosszadalmas munkába járás túlsúllyal és alvásproblémákkal járhat együtt egy új kutatás szerint. Az új tanulmányhoz a szakemberek a svéd longitudinális egészségügyi felmérésből szereztek adatokat, a 2012 és 2018 között végzett adatok felhasználásával. Körülbelül 13 ezer, 16 és 64 év közötti résztvevő válaszait vizsgálták meg számos témakörben, beleértve az életmódjukat (például milyen gyakran sportolnak, rendszeresen fogyasztanak-e alkoholt vagy dohányoznak-e, illetve milyen súlyúak), foglalkozásukat, mennyire stresszesek a munkával kapcsolatban, és hogy milyen a meglévő egészségügyi állapotuk.

Kielemezték a résztvevők otthona és munkahelye közötti távolságot, valamint e területek társadalmi-gazdasági helyzetét, hogy megértsék, hogyan befolyásolták ezek a tényezők az életmódbeli szokásokat.

Ismételt felméréseket használtak, amelyek lehetővé tették az egyes vizsgálati résztvevők válaszainak összehasonlítását két különböző időpontban.

Kevesen élvezik igazán az ingázást Forrás: Pinterest

– mondta Jaana Halonen, a Stockholmi Egyetem közegészségügyi tudományos munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azok az emberek, akik több mint 40 órát dolgoztak, és több mint öt órát ingáztak hetente, nagyobb valószínűséggel voltak fizikailag inaktívak és küzdöttek alvásproblémákkal, azokkal összehasonlítva, amikor csak heti egy-öt órát ingáztak.

Hozzátette: ennek az lehet az oka, hogy kevesebb idejük jut a testmozgásra, de

a stressz is közrejátszhat, ami megnehezíti az alvást.

Elemzéseik azt is kimutatták, hogy a többet ingázó résztvevők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek káros alkoholfogyasztási szokásokkal is.

– mutatott rá Auriba Raza, a Stockholmi Egyetem epidemiológiai kutatója. – Ezek az eredmények még akkor is igaznak bizonyultak, ha figyelembe vettünk a különböző tényezőket, amelyek befolyásolhatták azokat: például egy személy életkorát, krónikus betegségeinek előzményeit, esetleges mentális betegségeket és foglalkozást.

Noha a most publikált eredményekből egyértelműen kiderül, hogy a munkavégzési helyünk nagy hatással lehet egészségünk számos aspektusára, a tudósok mégsem tudták meghatározni a tökéletes ingázási távolságot vagy az iroda elhelyezkedését. A fizikai aktivitás szintjét illetően azonban kiderült, hogy azok a munkavállalók, akik 3 kilométert vagy kevesebbet ingáztak, fizikailag aktívabbnak tűntek.