Az elvadult kecskéket is invazív fajnak minősítik Ausztráliában

kecske
Az elvadult kecskék súlyos fenyegetést jelentenek az őshonos fajokra (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az elvadult kecskéket is hozzáadta az ausztrál kormány az Ausztrália őshonos állat és növényvilágára veszélyt jelentő invazív fajok listájához - jelentette be Tanya Plibersek közlekedési és vízügyi miniszter pénteken.
Vágólapra másolva!

Hadat üzentek a nem őshonos túlszaporodott fajoknak

Az elvadult kecskék - a vadonban elszaporodó házikecskék - megtalálhatók Ausztrália minden államában. Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

Az elvadult kecskék súlyos fenyegetést jelentenek az őshonos fajokra (a kép illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Armando Franca

A tervek szerint Anthony Albanese szövetségi kormánya a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is. "Meg kell küzdenünk ezekkel a fenyegetésekkel, hogy biztosítani tudjuk az őshonos fajoknak a túlélés esélyét" - jelentette ki Plibersek a közleményében.

A házimacskának tízszer nagyobb a zsákmányállat-palettája, mint az oroszlánnak. Ausztráliában az elvadult macskaállomány is komoly problémákat okoz Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/egy-szerencses-kuvik-a-kiskunsagban-kezdett-uj-eletet-285

A kormány felmérése szerint

csak Dél-Új-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él,

köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt.

A Nagy-korallzátony szigetein is elszaporodtak már a kecskék

Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton. "A kecskéknek semmi keresnivalójuk az olyan sérülékeny helyeken, mint a Kék-Hegység vagy a Nagy-korallzátony.

A Nagy-korallzátony egy részlete légifelvételen Forrás:SchisCom

Az élelemért, menedékért és a vízért az őshonos fajokkal szállnak szembe, miközben átgázolnak a veszélyeztetett élőhelyeiken, elpusztítva azokat" - mondta Plibersek. A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétekek, drónok és hőkamerák használata is, amelyek révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.